Antena 3 CNN International News Turcia, anunț despre acordul de la Istanbul, după ce Rusia a bombardat Odesa a doua oară în trei zile

Turcia, anunț despre acordul de la Istanbul, după ce Rusia a bombardat Odesa a doua oară în trei zile

Centrul Comun de Coordonare pentru exporturile de cereale din Ucraina urmează să își înceapă activitatea miercuri.

Turcia, anunț despre acordul de la Istanbul, după ce Rusia a bombardat Odesa a doua oară în trei zile
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Iul 2022   •   16:35

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării din Turcia, relatează CNN.

Instituția a precizat că inaugurarea Centrului va avea loc la Universitatea Națională de Apărare din Istanbul, în prezența ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar.

Centrul va supraveghea sistemul de caravane maritime care transportă cerealele din Ucraina.

Acesta a fost conceput ca parte a acordului semnat de Ucraina și Rusia, vinerea trecută, la Istanbul, cu Turcia și Națiunilor Unite, în documente separate cu conținut identic.

O delegație rusă de experți condusă de contraamiralul Eduard Luik urma să ajungă, marți, la Istanbul, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

Sarcina reprezentanților ruși va fi "rezolvarea promptă a tuturor problemelor pentru ca Inițiativa să intre în stadiul implementării practice", se spune în document.

Rusia atacă din nou la Odesa

Regiunea Odesa a fost din nou vizată, marți, de un atac al inamicului rus, care a utilizat avioane cu rază lungă de acțiune, a anunțat Serghei Bratciuk, reprezentantul administrației militare regionale ucrainene.

"Atac cu rachete folosind avioane strategice. Detalii mai târziu", a scris Bratciuk pe Telegram.

Comandamentul de operațiuni Sud al forțelor de apărare ucrainene a menționat, la rândul său, că trupele de ocupație au lansat un atac de proporții, din Marea Neagră, asupra sudului Ucrainei.

În atac au fost utilizate rachete dar și avioane, conform sursei citate.

La Odesa, rachetele au lovit clădiri private din suburbiile orașului-port, provocând incendii.

Odesa, atacată de ruși cu rachete la nici 24 de ore de la acordul de la Istanbul

Mai multe echipe de pompieri au fost mobilizate la fața locului.

Deocamdată nu există informații despre eventuale victime.

Odesa este unul dintre cele trei porturi menționate în acordul de la Istanbul și a fost atacat de ruși cu rachete și sâmbătă, la mai puțin de 24 de ore de la încheierea acordului.

Imediat după atacul de sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev a spus că, prin acest gest al Moscovei, "Vladimir Putin a scuipat în fața președintelui turc și a Secretarului General al ONU".

Planul SUA și al Ucrainei după atacurile de la Odesa

Statele Unite lucrează alături de Ucraina la un "Plan B" pentru deblocarea exporturilor de cereale, după ce rușii au bombardat portul Odesa. 

Planul urmărește scoaterea cerealelor ucrainene din țară, în condițiile în care aproape nimeni nu mai crede că Rusia va respecta acordul de la Istanbul.

"Nu există nicio posibilitate de a avea încredere în ce spune Vladimir Putin", avertizează Samantha Power, administrator al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

"Lucrăm cu ucrainenii la planul B. Planul B implică transport pe șosele, căi ferate şi râuri, trimiterea de barje, adaptarea sistemului feroviar pentru a fi compatibil cu cel din Europa, astfel încât exporturile să aibă loc cât mai rapid", adaugă ea.

Foto: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la ceremonia de semnare a Inițiativei privind transportul în siguranță al cerealelor și al produselor alimentare, menită să deblocheze exporturile de cereale ucrainene, Istanbul, Turcia, 22 iulie 2022.

×
Subiecte în articol: turcia acord Istanbul Hulusi Akar
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close