Antena 3 CNN International News Volodimir Zelenski, declarație despre suspecta indicată de FSB în atentatul în care a fost ucisă Daria Dughina

Volodimir Zelenski, declarație despre suspecta indicată de FSB în atentatul în care a fost ucisă Daria Dughina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat responsabilitatea țării sale în atentatul cu bombă în care și-a pierdut viața Daria Dughina, fiica proeminentului ideolog ultranaționalist rus Aleksandr Dughin.

Volodimir Zelenski, declarație despre suspecta indicată de FSB în atentatul în care a fost ucisă Daria Dughina
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Aug 2022   •   20:25

"Asta nu este responsabilitatea noastră. (Suspecta) nu este cetățean al Ucrainei. Nu ne interesează. Și nu se află pe teritoriul Ucrainei, fie că este sau nu sub ocupație", a declarat Zelenski, conform CNN.

La o zi după ce FSB, serviciul rus de securitate, a publicat imagini ale unei femei despre care susține că este "Natalia Vovk, născută în 1979, cetățean ucrainean", este neclar unde s-ar putea afla această persoană.

FSB afirmă că, după ce ar fi detonat bomba care a ucis-o pe Dughina, Vovk ar fi ieșit din Rusia pe la granița cu Estonia.

Autoritățile de la Tallin au calificat drept o "provocare" susținerile FSB.

"Privim (afirmațiile FSB) drept un exemplu dintr-o foarte lungă serie de provocări ale Federației Ruse și nu avem nimic în plus de declarat în momentul de față", a spus, marți, Urmas Reinsalu, ministrul de Externe al Estoniei.

Cu o zi înainte, poliția estoniană a precizat că Rusia nu a făcut nicio solicitare oficială cu privire la Natalia Vovk.

Daria Dughina a fost înmormântată marți, la Moscova, după o ceremonie funerară la care au participat sute de persoane.

Oficial ucrainean: "Daria Dughina a fost executată de FSB"

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare din Ucraina, Oleksii Danilov, a declarat că asasinarea Dariei Dughina a fost "o execuție săvârșită de serviciile secrete ruse".

Danilov a negat acuzațiile de la Moscova, care au atribuit Ucrainei responsabilitatea pentru moartea Dariei Dughina.

"Nu ne-a interesat deloc această persoană. Chiar era fără importanță pentru noi. FSB este cel care a făcut-o, iar acum va spune că cineva dintre ai noștri este implicat", a afirmat oficialul ucrainean într-un interviu pentru presa de la Kiev, semnalat de CNN.

Danilov arată că Dughina şi tatăl acesteia au criticat campania militară a Rusiei în Ucraina pentru că li s-a părut că aceasta se prelungește prea mult.

El susține că serviciile secrete ruse au început să-i elimine pe cei care critică "succesele" militare ale Moscovei în războiul din Ucraina.

Ulterior, Danilov și-a nuanțat afirmațiile și acuzațiile la adresa FSB, declarând că moartea Dariei Dughina este primul asasinat dintr-o serie planificată de serviciile secrete rusești, cu scopul de a acuza Ucraina și de a crește susținerea populară pentru războiul declanșat de Vladimir Putin.

"Sprijinul pentru război scade în Rusia. Kremlinul are nevoie de mobilizare publică. Este de așteptat ca FSB să organizeze o serie de atacuri teroriste în orașe rusești, cu victime civile în masă. Dughina este prima din această serie", a scris marți, pe Twitter, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Daria Dughina FSB
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close