Antena 3 CNN Life Blue Monday 2024. Urmează cea mai deprimantă zi din an | Concluziile psihologului care a alcătuit "ecuația" zilei triste din ianuarie

Blue Monday 2024. Urmează cea mai deprimantă zi din an | Concluziile psihologului care a alcătuit "ecuația" zilei triste din ianuarie

"Blue Monday", a treia zi de luni din ianuarie, este considerată a fi cea mai deprimantă zi din an. În 2024, "Lunea Tristă" este pe 15 ianuarie.

Blue Monday 2024. Urmează cea mai deprimantă zi din an | Concluziile psihologului care a alcătuit "ecuația" zilei triste din ianuarie
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    10 Ian 2024   •   23:16

Blue Monday 2024. Cea de-a treia zi de luni din ianuarie este considerată cea mai tristă.

Specialiștii spun că cei mai mulți oameni experimentează, în cea de-a treia zi de luni din ianuarie, sentimente profunde de tristețe, de neliniște și anxietate.

Blue Monday a apărut pentru prima oară în 2005

Compania britanică de turism, Sky Travel, este cea care a dat numele acestui concept acum aproape 20 de ani, în 2005.

Psihologul britanic Cliff Arnall este cel care a alcătuit "ecuația" pentru stabilirea celei mai triste zile din an. Asta după ce a constatat că a treia zi de luni din ianuarie este momentul în care cele mai multe persoane se confruntă cu dificultăți financiare, vremea este rece, iar rezoluțiile de la începutul anului, realizate sub avântul de energie, sunt deja abandonate. De aceea, starea de spirit a multor oameni este proastă.

Organismul uman se resimte după consumul de alcool și dulciuri din luna decembrie și e posibil ca toate cheltuielile făcute pentru Crăciun și Revelion să ne fi lăsat conturile bancare cam goale.

În plus, faptul că zilele sunt mai scurte și suntem privați de lumina naturală duce la scăderea considerabilă a nivelului de vitamina D din organism, ceea ce ne influențează negativ starea de bine. 

Potrivit experţilor, persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului.

De asemenea, experţii recomandă sporturile specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţiile la sală.

Blue Monday nu este suținută de date științifice

Conceptul Blue Monday nu este susținut de date științifice.

Dr. Dean Burnett, tutore la divizia de medicină psihologică și neuroștiințe clinice a Universității Cardiff, respinge această afirmație, numind Blue Monday "un nonsens". Și nu este singurul. De-a lungul timpului, numeroși specialiști au contestat conceptul.

"În primul rând, ecuația nu a fost rezultatul unui studiu psihologic realizat de un laborator de renume, ci a fost realizată de o companie de turism, care a căutat apoi un psiholog care să își pună numele pe ea, pentru a o face să pară credibilă. Ea combină lucruri care nu au nicio modalitate cuantificabilă de a fi combinate", a adăugat profesorul din Țara Galilor.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close