Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Numai de bine Cum îţi fixezi corect obiectivele începutului de an

Cum îţi fixezi corect obiectivele începutului de an

Fiecare început de an, de regulă, este asociat cu o lista nouă de obiective pe care ne propunem să le bifăm pe parcursul următoarelor 12 luni. Conform celui mai recent studiu în 2021 cei mai mulţi dintre români vor o schimbare în privinta sănătăţii şi vor să călătorească mai mult.

Cum îţi fixezi corect obiectivele începutului de an
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    27 Ian 2021   •   12:50

În comparaţie cu anul trecut, românii se declară nemulțumiți pe plan profesional. Fie vor un salariu mai mare, fie vor să își întemeieze propria afacere.

Oamenii vor şi în 2021 o schimbare în bine, o viaţă mai bună, dar se confruntă cu aceeaşi problemă - rezoluţii de care nu au reuşit să se ţină. 

''Planurile pe care nu le-am realizat anul trecut le punem din nou în 2021 şi planificăm cum să ajungem la obiectivele respective. Își propun în anul 2021 să slăbesc 10 kilograme, dacă îl întrebi când, cum, care sunt resursele pe care le va folosi, care sunt target-urile de timp, marea majoritatea nu le trec'', spune Constantin Cornea, psiholog.

 Prin urmare, primul și cel mai important pas este să scrii obiectivele pe o hârtie și să le construiești un plan.

''Dacă îmi doresc să îmi schimb job-ul, pot să îmi propun să depun 100 de CV-uri, din cele 100 de CV-uri cu siguranță voi fi chemat probabil la 10 interviuri și voi găsi și job-ul pe care mi-l doresc eu. Planurile neîmplinite sunt în general planurile acelea care nu au avut și planificarea din spate'', spune psihologul.

 Ideal ar fi ca planul să rămână neschimbat până la atingerea obiectivului. Însă, dacă pot apărea îmbunătățiri, este de dorit să le analizăm şi să le punem în practică.

''Dacă noile idei care îmi vin fac ca obiectivul respectiv să fie mult mai frumos, mult mai măreț atunci pot adapta planul respectiv, îl pot face mai opulent, pot aduce și noile ingrediente care apar în viața mea''.

O listă prea lungă de obiective poate îngreuna procesul de realizare a acestora.

''Să încercăm să creem o listă cât mai optimistă. În primul și primul rând, ar trebui să ne gândim care ar fi obiectivele cu adeăvrat importante pentru noi. Din perspectivă psihologică, lucrurile cu adevărat importante țin de familie, țin de job sau țin de viața socială''.

 De asemenea, potrivit specialiștilor, este importantă și conștientizarea lucrurilor pe care le ai deja.

''Am o familie frumoasă sau am o carieră frumoasă și nu mai îmi trebuie decât lucrul X. În felul acesta vom descoperi că lucrurile cu adevărat importante pentru noi sunt destul de puține. Altfel, dacă ne punem 20 de obiective, sincer, din perspectivă psihologică, acele 20 le putem reduce la 2-3, pentru că importanța cu adevărat din perspectiva stimei de sine a obiectivelor rezultă din cel mult 3-4 obiective primare''.

Dacă încă te îngrijorezi din cauza pandemiei și te gândești să nu îți faci o listă cu obiective, află că e total greșit.

''Ar trebui să ne gândim totuși că suntem niște generații destul de norocoase – nu am trecut printr-un război, printr-o foamete, depinde și noi cu ce comparăm. Atâta timp cât obiectivele importante sunt acelea care țin de viața de familie, care țin de job sau acelea care țin de relația cu societatea eu nu cred, sincer, că există vreo pandemie care mă poate împiedică să găsesc măcar o formă cât mai acceptabilă pentru mine pentru a respecta dezideratele respective.Cel mai important lucru în noul an este să fim optimiști, să avem încredere că avem o mulțime de lucruri frumoase în viața noastră ce ne pot face să mergem mai departe și independet de ce s-ar întâmpla cu această pandemie, viața este frumoasă și merită trăită'', spune Constantin Cornea, psiholog.

×
Subiecte în articol: obiective Numai de bine constantin cornea
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close