Antena 3 CNN Life Oameni Povestea lui Sebastian, tânărul care a luptat jumătate de viață cu dependența de droguri: ”Nu contează din ce clasă socială ești, drogul pe tine nu te iartă”

Povestea lui Sebastian, tânărul care a luptat jumătate de viață cu dependența de droguri: ”Nu contează din ce clasă socială ești, drogul pe tine nu te iartă”

Un tânăr care s-a luptat aproape jumătate de viaţă cu dependenţa de droguri a venit în faţa a peste 400 de elevi din Oradea să le povestească despre riscurile consumului de substanţe interzise. Demersul a avut loc în contextul în care datele Agenţiei Naţionale Antidrog sunt alarmante.

de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Ian 2024   •   09:47

În Romania, cel mai tânăr consumator de droguri are vârsta de 12 ani, iar numărul minorilor dependenți este în creștere, arată statisticile.

Sebastian are 23 de ani și timp de șapte ani a încercat toate tipurile de droguri şi a trecut de la furtul din casă, la dosare penale sau tentative de sinucidere. A început la 14 ani cu etnobotanicele într-un parc, după ce părinții s-au despărțit și voia să facă parte dintr-o gașcă de cartier. Sebastian a reușit să scape de droguri după ce a stat închis mai multe luni într-un centru de reabilitare în Cluj, aparținând unui ONG de peste ocean.

”Nu contează din ce clasă socială ești, drogul pe tine nu te iartă”

”E chestia asta a anturajului, de unde îți iei informația. Eu mi-am luat întotdeauna greșit informația, de la ce ziceau artiști muzicali cât de fain e să fumezi iarbă, cât de fain e să tragi cocaină

Și dacă vrei să găsești droguri, găsești droguri, fie că sunt băieți sau fete, nu-i un grup anume. Nu contează din ce clasă socială ești, drogul pe tine nu te iartă”, a spus Sebastian, fost consumator de droguri.

Însă, de la consumul ocazional la dependență e doar un pas, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui a ajuns chiar să devină dealer, iar la scurt timp a fost prins şi arestat.

”Numărul minorilor dependenți de droguri a crescut de cinci ori în ultimii doi ani”

Mai grav este însă faptul că, de multe ori, primele doze sunt oferite gratuit și este urmărită instalarea unei dependețe rapide.

Cu cât mai repede părinții realizează că se întâmplă ceva cu copilul lor și iau măsuri, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.

”Numărul minorilor dependenți de droguri a crescut de cinci ori în ultimii doi ani, cu internare”, a atras atenția Cătălin Țone, expert antidrog.

1% dintre consumatorii de droguri au vârste sub 13 ani, sunt datele statistice ale Agenției Naționale Antidrog. Primele semne că se întâmplă ceva cu un adolescent sunt absențele nemotivate de la școală și notele tot mai proaste, apoi, un comportament tot mai ciudat, ezitant și izolarea de familie.

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close