Antena 3 CNN Life Ce mâncăm pentru a scăpa de ”ficatul gras”. Lygia Alexandrescu: Aceste elemente sunt esențiale!

Ce mâncăm pentru a scăpa de ”ficatul gras”. Lygia Alexandrescu: Aceste elemente sunt esențiale!

Specialiștii în nutriție ne îndeamnă să fim ponderaţi atunci când consumăm grăsimi pentru a ne adapta sezonului rece. Trebuie să alegem grăsimile sănătoase pentru a nu ne îmbolnăvi ficatul. Ce fel de alimente nu trebuie să lipsească din dieta de iarnă astfel încât să ne protejăm şi ficatul, aflăm chiar de la nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Ce mâncăm pentru a scăpa de ”ficatul gras”. Lygia Alexandrescu: Aceste elemente sunt esențiale!
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    09 Noi 2020   •   09:30

Dieta pentru un ficat sănătos

Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un adevărat laborator al organismului uman deoarece îndeplinește zeci de funcții printre care: de digerare a grăsimilor, de asigurare a rezervelor de nutrienți, de filtrare a toxinelor si a reziduurilor din sânge, de sintetizare a unor tipuri de proteine, etc.

Cruditățile, pe primul loc pentru detoxifierea ficatului

Alimentația și modul de viață sunt cei mai importanți factori care influențează funcționalitatea ficatului. Iată câteva elemente care alcătuiesc dieta ce favorizează eliminarea grăsimii depuse pe ficat.

1. Cruditățile – fructele și legumele proaspete, în special cele cu pigment închis (verzi, portocalii, galbene, roșii) trebuie să reprezinte 30-40% din rația totală alimentară deoarece sunt bogate în enzime, vitamina C, substanțe antibiotice naturale si fitonutrienți anticancerigeni; iar pentru detoxifierea ficatului sunt esențiale.

Grăsimile saturate trebuie evitate

2. Grăsimile – cele saturate trebuie evitate pentru că îngreunează funcționarea ficatului și a colecistului. Grăsimile saturate se găsesc în: lactatele integrale, uleiul vegetal procesat, alimente prăjite, carne grasă sau din conserve. Pentru persoanele care primesc diagnosticul de steatoză hepatica sau ficatul gras, se recomandă înlocuirea laptelui de vacă sau capră cu cel de orez sau migdale.

 Grăsimile nu trebuie excluse însă, trebuie consumate cele nesaturate conținute în: pește, avocado, nuci proaspete, ulei de măsline sau de struguri presat la rece, semințe neprăjite și nesărate de floarea soarelui, dovleac, susan și in.

Hrana cât mai naturală este vitală

3. Cât mai natural – îndulcitorii artificiali, adaosurile de substanțe care îmbogățesc gustul, coloranții, stabilizatorii trebuie excluși din dietă, în special în cazul persoanelor cu ficat gras.

4. Diversitate de proteine – acești nutrienți pot proveni atât din surse animale, cat si vegetale: carne de pasăre (fără piele), pește, ouă dar și cereale integrale, nuci, semințe sau legume. Vegetarianismul strict nu dăunează funcției hepatice, însă este necesară suplimentarea cu vitamina B12.

5. Alimentele –medicament

- Broccoli - isotiocianații din aceste legume crucifere stimulează funcțiile ficatului și-l ajută să descompună pesticidele și alte substanțe carcinogene.

- Morcovi, sfecla roșie și dovleacul - Alfa și beta carotenii conținuți de aceste legume și fructe portocalii joacă un rol foarte important în prevenirea cancerului, mai ales al celui de plămâni, esofag și stomac.

- Citrice, mere, roșii - diverșii compuși flavonoizi, care se găsesc în aceste fructe și legume, joacă de asemenea un rol important de antioxidanți necesari ficatului.

- Usturoiul și ceapa - această categorie de legume este bogată în alilsulfide, care ajută la scăderea tensiunii arteriale ridicate, au acțiune antibiotică și previn unele forme de cancer ale stomacului și tractului digestiv.

- Grapefruitul roz, ardeii roșii și tomatele, strugurii roșii și afinele - antocianinele din pigmentul natural, care dau culoarea acestor fructe, pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin prevenirea formării trombilor vasculari.

Hidratarea este esențială

6. Hidratarea corespunzătoare – lichidele hidratante sunt apa, ceaiul (verde, de plante), sucul proaspăt de legume sau fructe și acestea ajută rinichii să elimine toxinele pe care le-a îndepărtat ficatul.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close