Antena 3 CNN Life Știinţă Ar putea aduce dovezi în favoarea unui nou model al Universului! A fost numită ''materie întunecată''

Ar putea aduce dovezi în favoarea unui nou model al Universului! A fost numită ''materie întunecată''

Ar putea aduce dovezi în favoarea unui nou model al Universului! A fost numită ''materie întunecată''
02 Iul 2014   •   09:29

O planetă pitică, UX25, ar putea fi prima dovadă în favoarea unui nou model al Universului, care pune sub semnul întrebării existența materiei și energiei întunecate și care include antigravitația între celelalte forțe ale naturii, transmite marți ziarul spaniol ABC, conform unei lucrări apărute în baza de date referitoare la cele mai noi descoperiri științifice arXiv, informează AGERPRES.
Noua teorie cosmologică nu mai apelează la unele concepte la modă precum cele de ''materie întunecată'' sau ''inflație cosmică'', au explicat Alberto Vecchiato și Mario Gai, de la Observatorul de Astrofizică din Torino.

Valabilitatea acestui model poate fi probată de mișcarea pe care o efectuează micuța planetă și satelitul acesteia pe o orbită îndepărtată, dincolo de Neptun, spre marginea sistemului solar.

În 1915, teoria relativității a lui Einstein a dobândit greutate în urma descoperirii unei devieri a orbitei planetei Mercur care nu se explica prin teoria lui Newton. După un secol de la acea dată, cei doi cercetători italieni au calculat că UX25 și satelitul său, care se învârt în jurul Soarelui, și sunt localizate în centura Kuiper, ar putea servi drept ''laborator natural'' în care să se testeze noul și ambițiosul model dezvoltat de fizicianul Dragan Hajdukovic la CERN.

Conform acestuia, spațiul gol (numit și ''vid cuantic'') nu este un vid absolut, ci, dimpotrivă, este format din ''particule virtuale'' de materie și antimaterie care ''pendulează'' în interiorul și în afara existenței. Ipoteza lui Hajdukovic este că aceste particule au încărcătură gravitațională opusă, într-o manieră similară încărcăturii electrice pozitive și negative.

Omul de știință estimează că, în prezența unui câmp gravitațional, particulele virtuale ale vidului cuantic generează un al doilea câmp gravitațional, cu efect amplificator. Rezultatul final al procesului ar fi acela că galaxiile și alte obiecte din Univers ar avea câmpuri gravitaționale mai mari decât cele rezultate din însumarea masei corpurilor cerești cale le compun.

Această diferență este explicată acum de astronomi prin existența unei ipotetice și misterioase substanțe invizibile pentru noi, pe care au numit-o ''materie întunecată''. Dar această supoziție nu este necesară pentru explicarea modelului lui Hajdukovic, care nu se folosește nici de conceptul de ''energie întunecată'', forța enigmatică prin care specialiștii încearcă să explice extinderea accelerată a Universului.×
Subiecte în articol: Univers descoperire
Parteneri
x close