Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire arheologică impresionantă în Israel

Descoperire arheologică impresionantă în Israel

Descoperire arheologică impresionantă în Israel
Sursa foto: Foto: pixabay
16 Mai 2016   •   13:27

Un set de figurine, monede şi obiecte din domeniul navigaţiei maritime, vechi de circa 1.600 de ani, a fost descoperit în portul antic al Cezareei (Israel) constituind cea mai importantă descoperire de acest gen de 30 de ani, potrivit autorităţilor israeliene, informează agenţia France Presse, potrivit Agerpres.

Israelienii Ran Feinstein şi Ofer Raanan au descoperit accidental obiectele de bronz, în timp ce făceau scufundări în luna aprilie în zona portului antic al Cezareei, situat între actualele oraşe Tel Aviv şi Haifa din Israel, a indicat luni Autoritatea pentru Antichităţi.

Ei au alertat autorităţile şi alţi scufundători că au depistat mai multe obiecte din perioada romană târzie, rămăşiţele unei încărcături de pe o navă comercială care transporta în mod aparent metal destinat reciclării.

O lampă de bronz cu imaginea zeului soarelui Sol, o figurină a zeiţei Lunii, numită Luna, o lampă cu efigia unui sclav african, fragmente de statui de bronz, un robinet în formă de mistreţ şi diverse obiecte de navigaţie precum şi două vase unice cu numeroase monede antice, cântărind 20 de kilograme, au fost găsite în portul mediteraneean.

Aceste piese au imaginea împăratului Constantin, care a condus mai întâi partea occidentală apoi întregul Imperiu Roman până la moartea sa în 337, şi a lui Licinius, rivalul său, care a condus partea orientală a imperiului şi a fost învins în anul 324.

Aşezate unele lângă altele, monedele au luat forma vasului de ceramică în care se aflau.

Potrivit lui Jacob Sharvit, director al unităţii de marină a Autorităţii antichităţilor, nava a fost prinsă aparent într-o furtună la intrarea în port. Ea a plutit în derivă până la ciocnirea sa de stânci şi de dig, după ce a încercat să arunce ancorele care au fost rupte de forţa valurilor şi a vântului.

'Nu am găsit nici un ansamblu marin ca acesta în Israel timp de 30 de ani', au declarat Jacob Sharvit şi adjunctul său Dror Planer într-un comunicat. 'Descoperirile de statui de metal sunt rare, deoarece în antichitate, acestea erau topite', au mai precizat sursele.

Scufundarea navei a 'salvat' aceste obiecte care urmau să fie reciclate, potrivit specialiştilor.

În anul 2015, au fost descoperite în Cezareea de către scafandri 2.000 de monede de aur vechi de 1.000 de ani, aceasta fiind cea mai mare comoară numismatică descoperită în Israel, potrivit Autorităţii pentru Antichităţi.

 Jacob Sharvit a explicat succesiunea descoperirilor prin lipsa de nisip din adâncurile marine ale portului şi prin creşterea numărului de scafandri care plonjează în aceste locuri.

Cezareea a fost construită de regele Irod al Iudeei în secolul 1 înaintea erei noastre. Vestigiile importante ale epocilor romană şi medievală constituie una dintre atracţiile turistice din Israel, aminteşte AFP

×
Subiecte în articol: descoperire monede
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close