Antena 3 CNN Life Știinţă Doi asteroizi de dimensiunea unui zgârie-nori se îndreaptă spre Pământ în acest weekend

Doi asteroizi de dimensiunea unui zgârie-nori se îndreaptă spre Pământ în acest weekend

Doi asteroizi de mărimea unui zgârie-nori se îndreaptă spre Pământ în acest weekend.

Doi asteroizi de dimensiunea unui zgârie-nori se îndreaptă spre Pământ în acest weekend
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    30 Iul 2022   •   13:29

Primul asteroid, numit 2016 CZ31, a zburat în jurul orei 19:00. ET (23:00 GMT) vineri, cu o viteză estimată de 55.618 km/h, conform NASA.

Astronomii estimează că asteroidul măsoară aproximativ 122 de metri în cel mai lat punct, făcându-l cam la fel de lat pe cât este o clădire de 40 de etaje.

Asteroidul a trecut pe lângă Pământ la aproximativ 2.800.000 de kilometri, sau mai mult, de șapte ori distanța medie dintre Pământ și Lună. Potrivit NASA, această rocă spațială se apropie de Pământ la fiecare câțiva ani, următoarea fiind programată pentru ianuarie 2028.

Sâmbătă, un al doilea asteroid, va trece peste planeta noastră, deși la o distanță mai mare de Pământ. Acest asteroid, numit 2013 CU83, măsoară aproximativ 183 m în cel mai larg punct vizibil și va trece la aproximativ 6.960.000 km de Pământ, sau de aproximativ 18 ori distanța medie dintre Pământ și Lună.

Această rocă spațială colosală va călători cu 21.168 km/h când se va apropia de Pământ la 7:37 p.m. ET (23:37 GMT).

NASA și alte agenții spațiale monitorizează îndeaproape mii de obiecte care se apropie de Pământ. Chiar dacă traiectoria unui asteroid îl plasează la milioane de km de planeta noastră, există o șansă extrem de redusă ca orbita asteroidului să se poată schimba ușor după ce a interacționat cu gravitația unui obiect mai mare, cum ar fi o planetă; chiar și o schimbare atât de mică ar putea pune un asteroid pe un curs de coliziune cu Pământul într-un viitor zbor.

Ca atare, agențiile spațiale iau apărarea planetară foarte în serios. În noiembrie 2021, NASA a lansat o navă spațială care deviază asteroizi numită Double Asteroid Redirection Test (DART), care se va lovi direct de asteroidul Dimorphos, cu lățimea de 160 m, în toamna anului 2022, nu va distruge asteroidul, dar poate schimba ușor calea orbitală a rocii spațiale.

 

×
Subiecte în articol: NASA asteroizi
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close