Antena 3 CNN Life Știinţă Experimentul de laborator care le oferă teroriştilor reţeta pentru o armă biologică. A tranformat un strănut într-o pandemie

Experimentul de laborator care le oferă teroriştilor reţeta pentru o armă biologică. A tranformat un strănut într-o pandemie

Experimentul de laborator care le oferă teroriştilor reţeta pentru o armă biologică. A tranformat un strănut într-o pandemie
de O.P.    |    25 Iun 2012   •   10:15

Un experiment de laborator care a reuşit mutaţia repetată a virusului gripei aviare H5N1, pentru a-l face transmisibil doar printr-un strănut a stârnit controverse în rândul oamenilor de ştiinţă, scrie npr.org.

Cercetătorii de la Erasmus Medical Center din Olanda au reuşit să arate că cinci mutaţii succesive ale virusului gripei aviare fac ca această boală, care în prezent se transmite numai de la animal la om, să poată fi transmisibilă de la om la om printr-un simplu strănut, apărând riscul unei pandemii.

Pe de o parte, cercetătorii care au reuşit aceste mutaţii declară că experimentul este o reuşită, pentru că aceste rezultate le permit oamenilor de ştiinţă şi celor care se ocupă de legislaţia în domeniu să pregătească o strategie de apărare împotriva unei pandemii.

Însă cei mai mulţi consideră că mutaţia realizată în laborator nu face decât ca virusul gripei aviare să devină şi mai periculos, prin uşurinţa cu care a fost demonstrat că boala poate fi transmisă.

Mai mult, s-a pus şi problema amestecării grupărilor teroriste în acestă situaţie  - astfel, autorităţile consideră că teroriştii ar putea face - cu ajutorul acestor mutaţii - arme biologice de ucidere în masă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat luna acesta un raport potrivit căruia din 2003 până în prezent s-au înregistrat 606 cazuri de îmbolnăvire cu gripa aviară şi 37 de decese.

Dacă ar fi vorba despre o pandamie, asemena virusului din 1997 din Asia, numărul victimelor ar creşte exponenţial - între 20 de milioane şi 150 de milioane de victime.




×
Subiecte în articol: gripa aviara
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close