Antena 3 CNN Life Știinţă Geneva: Un român a obţinut aurul pentru o invenţie care scade consumul de carburant

Geneva: Un român a obţinut aurul pentru o invenţie care scade consumul de carburant

Geneva: Un român a obţinut aurul pentru o invenţie care scade consumul de carburant
Sursa foto: Foto: transbus.org
21 Apr 2012   •   17:35


În cadrul Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, un inventator român a primit sâmbătă medalia de aur pentru un dispozitiv care permite reducerea consumului de carburant la autobuze cu până la 12%, informează Agerpres.
   
Tânărul inginer Corneliu Birtok-Băneasă din Deva, şi-a prezentat invenţia denumită 'Filtru supraaspirant universal pentru motoarele de mare litraj', aceasta fiind foarte bine primită. Dispozitivul permite ca motorul să dezvolte o putere mai mare la o turaţie mai mică, iar această diferenţa de turaţie se reflectă într-o economie de carburant de până la 15 litri la 100 de kilometri parcurşi.
   
'Am prezentat la Geneva un filtru de aer special destinat motoarelor de mare litraj. El a fost testat deja cu rezultate foarte bune pe mai multe autobuze ale Societăţii de Transport Local din Alba Iulia. De altfel, şeful parcului auto de la STL Alba Iulia, ing. Florian Borza, m-a însoţit la acest salon. Particip de patru ani la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, dar este pentru prima oară când prezint un produs bazat pe o invenţie de a mea', a declarat Corneliu Birtok-Băneasă.
   
Corneliu Birtok-Băneasă a participat la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva în urma selecţiei naţionale organizate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).



×
Subiecte în articol: geneva inventii inventie carburant autobuze
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close