Antena 3 CNN Life Știinţă Mănânci şi slăbeşti. Cum transformi mâncarea fadă într-o prăjitură delicioasă

Mănânci şi slăbeşti. Cum transformi mâncarea fadă într-o prăjitură delicioasă

Mănânci şi slăbeşti. Cum transformi mâncarea fadă într-o prăjitură delicioasă
04 Iun 2012   •   22:21

Toţi cei care vor să slăbească au un motiv de bucurie, după ce cercetătorii japonezi au fabricat o pereche de ochelari care "transformă" - pentru ochii şi papilele purtătorului - biscuiţii fazi în prăjituri delicioase cu ciocolată, scrie Mediafax.

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au realizat mai multe tipuri de rame, mult mai stânjenitoare ca ramele ochelarilor clasici, echipate cu numeroase softuri informatice şi sisteme de realitate augmentată, cu scopul de a înşela simţurile purtătorului.

Una dintre aceste rame trimite imaginea obiectului privit de purtător la un computer care o prelucrează şi o retrimite purtătorului, care nu mai percepe decât realitatea modificată cu ajutorul acestei tehnici.

Astfel, o prăjitură ţinută în palmă poate să îi apară utilizatorului ca fiind mult mai mare (sau mai mică) decât este în realitate. În cadrul testelor, cobaii au mâncat, în medie, cu 10% mai puţini biscuiţi atunci când aceştia apăreau cu 50% mai mari, graţie acestor ochelari "înşelători" pentru simţuri.

Savanţii niponi au conceput de asemenea o "meta-prăjitură", un sistem ce include o cască, ce acoperă ochii, dar şi tuburi conectate la flacoane de arome. Acest sistem vrea "să înşele" vederea prin conceptul de realitate augmentată, dar şi mirosul, prin trimiterea spre nas a unor fluxuri odorante, influenţând în final senzaţia gustativă.

Utilizatorul poate avea astfel impresia că mănâncă o prăjitură cu ciocolată sau cu căpşuni când, de fapt, el mănâncă un simplu biscuit lipsit de savoare.

×
Subiecte în articol: ochelari
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close