Antena 3 CNN Life Știinţă Milioane de oameni ar putea vedea din nou cu ajutorul celulelor stem. Un tratament experimental este testat la Londra

Milioane de oameni ar putea vedea din nou cu ajutorul celulelor stem. Un tratament experimental este testat la Londra

Milioane de oameni ar putea vedea din nou cu ajutorul celulelor stem. Un tratament experimental este testat la Londra
Sursa foto: Foto: slashgear.com
de N.B.    |    23 Sep 2011   •   11:40

Spitalul Moorfields Eye Hospital din Londra a primit permisiunea de a folosi un tratament experimental, care ar putea schimba viaţa a milioane de oameni ca şi-au pierdut vederea din cauza degenerării maculare, informează Daily Mail.

12 pacienţi, care suferă de o boală ereditară ce conduce la pierderea vederii în timpul adolescenţei, vor fi injectaţi cu celule stem modificate cu ajutorul vitaminelor şi proteinelor pentru a deveni celule retinale.

Celulele sănătoase sunt injectate în spatele globului ocular, în cadrul unei operaţii care durează până la o oră. Ele vor lua locul celulelor retinei afectate de boală şi ar putea reda vederea persoanelor tratate.

Cei 12 pacienţi care vor fi supuşi intervenţiei sunt cazuri confirmate de Stargardt, o afecţiune ereditară care conduce la orbire în timpul adolescenţilor. Toţi cei 12 au vârste cuprinse între 12 şi 25 de ani şi se află într-un stadiu avansat al bolii.

Tratamentul a avut efecte "fenomenale" în cadrul testelor clinice efectuate pe animale, iar dacă efectele pot fi reproduse la oameni, milioane de oameni, afectaţi de boli ce conduc la pierderea vederii, ar putea avea şansa unei vieţi normale.

În afară de cei afectaţi de bolile ereditare, de tratament ar putea beneficia şi cei care au orbit din cauza diabetului sau suferă de alte afecţiuni care au condus la degenerarea retinei.

×
Subiecte în articol: boala celule stem orbire diabet
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close