Antena 3 CNN Life Știinţă O scurtă istorie a cannabisului

O scurtă istorie a cannabisului

O scurtă istorie a cannabisului
17 Apr 2014   •   14:55
Reprezentând unul din cele mai controversate subiecte din societatea contemporană, cannabisul are o bogată istorie nu numai în ceea ce privește proprietățile sale euforice, dar și în ceea ce privește numeroasele utilizări în industria textilă, în cea alimentară și în fabricarea hârtiei. Lăsând la o parte partizanatul pro sau contra asupra acestui subiect, vom prezenta cele mai importante evenimente care au avut ca protagonist această plantă.

Cele mai vechi timpuri – din China până în România

Există o serie de dovezi arheologice care au demonstrat folosirea cânepei în arealul Asiatic și est European încă de acum 10 000 de ani. Cele mai vechi descoperiri sunt din spațiul Taiwanez și atestă folosirea fibrei de cannabis în industria textilă. Încă din mileniul al III-lea î.Hr, sunt consemnate utilizările medicale ale cannabisului în spațiul chinez. Tradiția medicală naturistă chineză își are, astfel, rădăcinile din cele mai vechi timpuri. Fiecare parte a acestei plante a fost exploatată medical de către vechii chinezi, fiind consemnate zeci de proprietăți medicale – de la cea de cauterizant până la cea de anestezic.

Și în India cannabisul a fost folosit cu mii de ani înaintea erei noastre, din regiunile muntoase ale Himalaiei până în valea Indusului. Planta a avut un rol important în religia locală hindusă, dar și în medicină, cum a fost cazul Chinei. În textele antice descoperite în India sunt consemnate bolile pentru care era folosită planta: insomnie, dureri de cap, tulburări gastrice. De asemenea, este confirmată și utlizarea plantei ca anestezic pentru femeile care nășteau.

Cea mai veche mărturie a utilizării în scop medical a acestei plante în Egiptul Antic este confirmată încă din 1 700 î.Hr. În total au fost descoperite 4 papirusuri care aveau rol de rețete medicale. În urma studierii papirusurilor s-a aflat că vechii locuitori ai Nilului foloseau cannabisul pentru tratarea durerilor de ochi, dar și în tratarea hemoroizilor.

Continuarea pe historia.ro

 

×
Subiecte în articol: cannabis
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close