Antena 3 CNN Life Știinţă Ochelarii bionici, un antidot pentru orbire

Ochelarii bionici, un antidot pentru orbire

Ochelarii bionici, un antidot pentru orbire
Sursa foto: Foto: Videonews
06 Iul 2011   •   22:46

Un antidot la orbire a fost prezentat la expoziţia ştiinţifică de vară de la Londra. Nu e vorba de un medicament, ci de o pereche de ochelari. Cu ajutorul lor, cei cu grave probleme de vedere vor putea distinge obiecte sau siluete.

Scheletul camerei prin care păşesc devine, brusc, vizibil pentru cei cu probleme grave de vedere. E miracolul ochelarilor bionici.

"Avem o tehnologie care simulează orbirea şi, cu ajutorul unor ochelari pe bază de LED-uri, oamenii îşi pot da seama dacă formele şi culorile strălucitoare sunt de ajuns pentru a evita obstacolele", explică dr. Stephen Hicks, de la Universitatea Oxford.

Pe cât de incredibil pare gadgetul, pe atât de simple sunt explicaţiile inventatorilor.

Ochelarii sunt prevăzuţi cu două camere video conectate la un microcip care are rolul de a simplifica imaginile înregistrate. Din microcip, semnalul este trimis către lentilele ochelarilor, prevăzute cu leduri. Acolo se formează imaginea propriu-zisă, uşor de sesizat chiar şi pentru cei care abia pot distinge dacă e zi sau noapte afară. Aşa se pot feri de obstacolele aflate în calea lor. Cercetătorii speră că ochelarii vor fi scoşi la vânzare de anul viitor.

 


×
Subiecte în articol: orbire vedere
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close