Antena 3 CNN Life Știinţă Omenirea trăieşte pe credit. Eveniment alarmant pe 13 august

Omenirea trăieşte pe credit. Eveniment alarmant pe 13 august

Omenirea trăieşte pe credit. Eveniment alarmant pe 13 august
Sursa foto: Foto: www.etftrends.com
12 Aug 2015   •   21:23
Populația globului a consumat până la 13 august 2015 resursele pe care planeta le poate produce fără a compromite procesul de dezvoltare durabilă, susține organizația neguvernamentală Global Footprint Network, atrăgând atenția că, de joi, omenirea începe să trăiască 'pe credit', scrie La Libre Belgique, potrivit Agerpres.

Ziua depășirii' ('Earth Overshoot Day') este un concept elaborat de think tank-ul britanic 'New Economics Foundation', calculat anual de organizația internațională Global Footprint Network. Această dată apare tot mai devreme în calendar: în 1993, a fost la 21 octombrie, în 2000 era la începutul lunii octombrie, în 2014 la 20 august, iar în 2015, la 13 august. Calculul se bazează pe raportul dintre două aspecte esențiale: cererea omenirii în materie de resurse, numită amprentă ecologică (Ecological Footprint), și capacitatea planetei de a răspunde la această solicitare, denumită biocapacitate. Ziua depășirii este data de la care consumul de resurse depășește posibilitatea planetei de a-și reface resursele și de a absorbi deșeurile, cum ar fi emisiile de gaz de seră.

În acest context, Global Footprint Network trage în fiecare an un semnal de alarmă referitor la consecințele pe care le are acest consum în exces a resurselor: creșterea concentrației de CO2 în atmosferă, care duce la schimbări climatice, reducerea resurselor de apă, despăduriri, pierderi în privința biodiversității. Prin urmare, organizația pledează pentru măsuri viguroase pentru stoparea acestei tendințe.


×
Subiecte în articol: populatie resurse
Parteneri
Vremea se schimbă radical! Ninsori și ploi în mai multe regiuni
x close