Antena 3 CNN Life Știinţă O rachetă SpaceX va lovi Luna | Coliziunea va avea loc în martie

O rachetă SpaceX va lovi Luna | Coliziunea va avea loc în martie

O rachetă SpaceX se află pe un curs de coliziune cu Luna, după ce a petrecut aproape şapte ani zburând prin spaţiu, spun experţii.

O rachetă SpaceX va lovi Luna | Coliziunea va avea loc în martie
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    26 Ian 2022   •   09:49

Racheta a fost lansată iniţial din Florida, în februarie 2015, ca parte a unei misiuni interplanetare pentru a trimite un satelit meteorologic spaţial într-o călătorie de un milion de kilometri.

Însă, după ce a finalizat o ardere lungă a motoarelor sale şi a trimis Observatorul climatic din spaţiul cosmic profund al NOAA în drumul său spre aşa-numitul punct Lagrange - o poziţie neutră din punct de vedere gravitaţional de patru ori mai departe decât Luna şi în linie directă cu Soarele - a doua treaptă a rachetei a devenit abandonată.

În acest stadiu, racheta se afla la o înălţime suficient de mare încât nu mai avea suficient combustibil pentru a reveni în atmosfera terestră, dar, de asemenea, "nu avea energia necesară pentru a scăpa de gravitaţia sistemului Pământ-Lună", a explicat meteorologul Eric Berger într-o postare recentă pe Ars Technica. 

„Aşa că a urmat o orbită oarecum haotică din februarie 2015", a adăugat Berger. Observatorii spaţiali cred că racheta este pe cale să se intersecteze cu Luna la o viteză de aproximativ 2,58 km/s în câteva săptămâni, potrivit The Guardian.

Bill Gray, care lucrează la un software pentru urmărirea obiectelor din apropierea Pământului, asteroizilor, planetelor minore şi cometelor, a declarat că este foarte probabil ca etapa superioară a rachetei Falcon 9 să lovească partea îndepărtată a Lunii, în apropierea ecuatorului, pe 4 martie.

Analistul de date a declarat într-o postare recentă pe blog că obiectul "a făcut un zbor lunar apropiat pe 5 ianuarie", dar va face "un impact sigur pe 4 martie". „Acesta este primul caz neintenţionat [de ciocnire cu Luna] de care am cunoştinţă", a adăugat Gray

Locul exact în care va lovi racheta rămâne neclar din cauza efectului imprevizibil al luminii solare care "împinge" asupra rachetei şi a "ambiguităţii în măsurarea perioadelor de rotaţie", care ar putea modifica uşor orbita acesteia.

„Aceste efecte imprevizibile sunt foarte mici. Dar ele se vor acumula de acum şi până pe 4 martie", a scris Gray, adăugând că sunt necesare observaţii suplimentare pentru a preciza cu exactitate momentul şi locul impactului. În ceea ce priveşte posibilitatea ca ciocnirea să poată fi observată de pe Pământ, Gray spune că, probabil, va trece neobservată.

„Cea mai mare parte a Lunii este în cale şi, chiar dacă ar fi pe partea apropiată, impactul are loc la câteva zile după Luna Nouă". Jonathan McDowell, un astrofizician de la Universitatea Harvard, a scris că impactul ar fi trebuit să aibă loc pe 4 martie, dar că "nu este mare lucru", informează Mediafax.

Cu toate acestea, pasionaţii de spaţiu consideră că impactul ar putea furniza date valoroase. Berger crede că evenimentul va permite observarea materialului de subsuprafaţă ejectat de lovitura rachetei, în timp ce Gray spune că "susţine un impact lunar". „Ştim deja ce se întâmplă atunci când un corp loveşte Pământul; nu sunt prea multe de învăţat din asta", a spus el.

×
Subiecte în articol: SpaceX coliziune Luna impact
Parteneri
A fost stabilită cauza morţii pentru DJ Lalla
x close