x close

Situaţia e mai gravă decât se credea. Ultima rămăşiţă a calotei glaciare din America de Nord va dispărea în 300 de ani

de S.T.    |    21 Mar 2017   •   20:07
Situaţia e mai gravă decât se credea. Ultima rămăşiţă a calotei glaciare din America de Nord va dispărea în 300 de ani 534 Foto: pixabay.com

Ultima rămăşiţă din Calota Glaciară Barnes de pe Insula Baffin, care a acoperit odată mare parte din America de Nord, se va topi în circa 300 de ani, potrivit unui nou studiu realizat de o echipă de oameni de ştiinţă canadieni şi americani.

Potrivit Daily Mail, formațiunea se află în prezent pe cale de dispariţie din cauza încălzirii climatice.

Calota Glaciară Barnes, o întindere cât statul american Delaware, situată pe Insula Baffin din Arhipelagului Arctic Canadian, se topeşte într-un ritm rapid din cauza nivelului ridicat de gaze cu efect de seră din atmosferă care a provocat creşterea temperaturilor în zona arctică.

Deşi are încă o grosime de 500 de metri, calota s-ar topi în următorii 300 de ani conform rezultatele cercetătorilor, acest lucru fiind o dovadă serioasă a nivelului actual al încălzirii globale, nemaiîntâlnit în ultimi 2,5 milioane de ani, după cum arată autorii studiului.

Calota Glaciară Barnes este o rămăşiţă a Calotei Glaciare Laurentide care a acoperit, episodic, milioane de metri pătraţi din America de Nord de la începutul perioadei Cuarternar, în urmă cu 2,5 milioane de ani.

Citeşte mai multe despre:

america de nord incalzire globala
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati