Antena 3 CNN Life Știinţă Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor din zona ochilor POT PROVOCA ORBIRE

Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor din zona ochilor POT PROVOCA ORBIRE

Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor din zona ochilor POT PROVOCA ORBIRE
Sursa foto: Foto: trendhunter.com
08 Mar 2014   •   15:47
Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor cu colagen sau cu substanţe cosmetice speciale - proceduri de întinerire a pielii folosite foarte frecvent, cu efecte secundare în general limitate - pot provoca orbire dacă sunt efectuate foarte aproape de zona ochilor, potrivit topsante.com.
Astfel, în SUA, au fost raportate cazuri de orbire permanentă în urma folosirii acestui tip de tratament antirid, care permite netezirea pielii şi remodelarea anumitor zone ale chipului.
Din ce în ce mai răspândite, aceste intervenţii sunt destinate eliminării oboselii chipului şi rareori provoacă alte complicaţii decât inflamarea pielii şi echimoze. 
Însă nu sunt total lipsite de risc pentru ochi, spune medicul Michelle Carle, specialist oftalmolog din Los Angeles.
Carle s-a confruntat recent cu trei cazuri de pierdere a vederii, la unul sau ambii ochi, în rândul unor pacienţi care au apelat la proceduri estetice faciale. 
Tratamentele injectabile de umplere a ridurilor - cu colagen, printre altele - sunt de obicei rezervate zonei de mijloc a feţei, de exemplu, în jurul gurii. 
Însă ele nu trebuie să fie utilizate în jurul ochilor, potrivit acestui specialist oftalmolog, pentru că "produsul poate, accidental, atinge vasele sangvine ale feţei, să-şi facă drum până la artera oculară şi să blocheze irigarea cu sânge a acestui organ". 
Această complicaţie apare foarte rar, însă nu trebuie neglijată - "o vânătaie dispare în câteva zile, dar distrugerea ochiului poate fi un proces ireversibil", spune medicul.
Cele trei cazuri de orbire constituie subiectul unui articol publicat în JAMA Ophtalmology. Este vorba de o pacientă în jur de 40 de ani care a primit un tratament injectabil cu colagen bovin şi un produs de umplere a ridurilor, la nivelul frunţii. După administrarea tratamentului, ea a orbit la ochiul drept.
Al doilea caz este al unui bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani care şi-a pierdut parţial vederea la ochiul stâng, în urma unui tratament injectabil cu acid hialuronic. În cazul său s-a constatat că produsul a blocat irigarea cu sânge a unei părţi a retinei. 
Cel de-al treilea caz raportat în acest articol este cel al unei sexagenare cu o stare bună a sănătăţii, care s-a confruntat cu o pierdere severă a vederii după ce a primit un tratament antirid injectabil cu grăsime.
 

×
Subiecte în articol: tratament riduri orbire interventii medic
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close