Antena 3 CNN Life Tradiția vâscului este dusă mai departe în satele din România: Cui îi aduce noroc în dragoste planta magică

Tradiția vâscului este dusă mai departe în satele din România: Cui îi aduce noroc în dragoste planta magică

În satele de munte de pe valea Mureșului Superior, localnicii s-au îmbrăcat precum strămoșii noștri daci și au încercat să reînvie tradițiile străvechi de acum doua mii de ani. Aici, obiceiul tinerilor e de a aduce fetelor iubite vâsc, în semn de prețuire, pentru a le a aduce acasă noroc, bunăstare dar și fericire.

Tradiția vâscului este dusă mai departe în satele din România: Cui îi aduce noroc în dragoste planta magică
de Mia Lungu    |    28 Dec 2020   •   20:45

Vascul este o plantă care simbolizează curățenie spirituală, libertatea și armonia. Tinerii au adoptat repede tradiția americană a sărutului sub vasc, așa că în piețe comercianții au început să vândă această plantă.

În zona Mureșului oamenii strâng vâsc pentru a-și împodobi casele și fac buchete separate pe care să le dea și copiilor care vin de la oraș, ca să le poarte noroc și să le aducă bunăstare în familie. Localnicii spun că vâscul este bun și pentru sănătate, dacă este folosit în ceai, ca remediu naturist. Ei pun vâsc deasupra ușilor, ca simbol al dragostei și fericirii.

Obiceiul sărutului sub vâsc este păstrat în multe țări. Dacă un cuplu de îndrăgostiți se sărută sub vâsc în noaptea de Anul Nou, se spune că aceștia vor avea o relație lungă și fericită.

×
Subiecte în articol: traditie vâsc planta
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close