Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ce spun medicii despre "mâncarea tradiţională". "Nu se mănâncă sănătos în România"

Ce spun medicii despre "mâncarea tradiţională". "Nu se mănâncă sănătos în România"

Ce spun medicii despre "mâncarea tradiţională". "Nu se mănâncă sănătos în România"
de O.P.    |    23 Ian 2015   •   12:57

"În România nu se mănâncă sănătos pentru că nu avem o educaţie nutriţională serioasă. Noi nu selectăm alimentele. Chiar şi din nouă alimente neprietenoase, trebuie să-l alegem pe cel mai puţin prietenos", a spus profsorul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, la o masă rotundă privind importanţa alimentaţiei echilibrate pentru sănătate.

Potrivit lui Hâncu, cel mai important lucru este acela de a avea o bună digestie, adică un confort abdominal, iar probioticele din iaurt ajută la digestie.

Mai mult, cu două pahare de iaurt pe zi este compensat deficitul de calciu, dar, în România, atât bărbaţii, cât şi femeile consumă mai puţin decât această cantitate, a mai spus Hâncu.

La rândul lui, profesorul Dan Dumitraşcu, co-fondator al Societăţii Române de Neurogastroenterologie, a spus că digestia contribuie la starea afectivă a omului.

"Avem 95 la sută din serotonină, cea care modulează stările afective, concentrată în celule dispersate de-a lungul tubului digestiv într-un aşa numit sistem nervos enteric şi doar 5 la sută în sistemul nervos central în creier. (...) «Creierul din stomac» nu este o simplă metaforă, ci denumirea sub care mai este cunoscut sistemul nervos enteric (SNE), cu celule localizate de-a lungul pereţilor intregului sistem digestiv (esofag, stomac, intestinul subţire şi colon) care formează un sistem unitar. Celulele sunt similare, ca structură şi funcţie, cu cele care se găsesc în creier şi se află în strânsă legatură atât cu sistemul digestiv, cât şi cu cel nervos central. Acest al doilea creier trimite şi primeşte impulsuri prin neurotransmiţători, înregistrează experienţe şi reacţionează la emoţii. Creierul cerebral şi «creierul din stomac» se influenţează reciproc, iar implicaţiile acestui fapt sunt importante pentru înţelegerea, prevenirea şi tratarea multor afecţiuni digestive, dar şi neuronale şi psihoemoţionale", a explicat Dan Dumitraşcu.

×
Subiecte în articol: alimentatie
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close