Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Exercițiile fizice, de două ori mai eficiente în depresie, anxietate și stres, decât psihoterapia sau medicamentele. Concluziile unui studiu recent

Exercițiile fizice, de două ori mai eficiente în depresie, anxietate și stres, decât psihoterapia sau medicamentele. Concluziile unui studiu recent

Exercițiile fizice sunt mai eficiente decât medicamentele sau psihoterapia, pentru a gestiona sănătatea mintală, arată un studiu recent realizat de Universitatea din Australia de Sud.

Exercițiile fizice, de două ori mai eficiente în depresie, anxietate și stres, decât psihoterapia sau medicamentele. Concluziile unui studiu recent
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    30 Mar 2023   •   19:34

Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud cer ca exercițiile fizice să fie o abordare de bază pentru gestionarea depresiei, deoarece un nou studiu arată că activitatea fizică este de 1,5 ori mai eficientă decât psihoterapia sau medicamentele.

Publicată în British Journal of Sports Medicine, cercetarea este cea mai cuprinzătoare din cele efectuate până în prezent, incluzând 97 de recenzii, 1039 de studii și 128.119 de participanți.

Acesta arată că activitatea fizică este extrem de benefică pentru ameliorarea simptomelor de depresie, anxietate și stres.

Mai exact, studiul a arătat că intervențiile de exerciții fizice, care au fost de 12 săptămâni sau mai scurte, au fost cele mai eficiente în reducerea problemelor de sănătate mintală, evidențiind viteza cu care activitatea fizică poate face o schimbare.

Citește și: "O femeie cu sufletul praștie care poza în divă": Mesajul transmis de un sociolog care a cunoscut-o pe Ana Morodan

Cele mai mari beneficii, observate la persoanele cu depresie, femeilor însărcinate și în perioada postpartum

Cele mai mari beneficii au fost observate în rândul persoanelor cu depresie, femeilor însărcinate și în perioada postpartum, persoanelor sănătoase și persoanelor diagnosticate cu HIV sau boli de rinichi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, una din opt persoane din întreaga lume (970 de milioane de persoane) trăiește cu o tulburare mintală.

Sănătatea mintală precară costă economia mondială aproximativ 2,5 trilioane de dolari în fiecare an, un cost estimat să crească la 6 trilioane de dolari până în 2030. În Australia, se estimează că una din cinci persoane (cu vârsta cuprinsă între 16 și 85 de ani) a suferit o tulburare mintală în ultimele 12 luni.

Cercetătorul principal al UniSA, Dr. Ben Singh, spune că activitatea fizică trebuie să aibă prioritate pentru a gestiona mai bine cazurile în creștere de afecțiuni mintale.

"Activitatea fizică este cunoscută că ajută la îmbunătățirea sănătății mintale. Cu toate acestea, în ciuda dovezilor, nu a fost adoptată pe scară largă ca tratament de primă alegere", spune dr. Singh.

"Evaluarea noastră arată că intervențiile de activitate fizică pot reduce semnificativ simptomele de depresie și anxietate la toate populațiile clinice, unele grupuri prezentând semne și mai mari de îmbunătățire.

Exercițiile de intensitate mai mare au adus îmbunătățiri mai mari pentru depresie și anxietate, în timp ce duratele mai lungi au avut efecte mai mici în comparație cu exploziile de durată scurtă și mijlocie.

De asemenea, am constatat că toate tipurile de activitate fizică și exerciții fizice au fost benefice, inclusiv exerciții cardio, cum ar fi mersul pe jos, antrenamentul de rezistență, Pilates și yoga.", spune cercetătorul, potrivit sciencedaily.com.

”Nu este nevoie de mult sport pentru ca exercițiile să facă o schimbare pozitivă asupra sănătății tale mintale”

”Important, cercetarea arată că nu este nevoie de mult sport pentru ca exercițiile să facă o schimbare pozitivă asupra sănătății tale mintale”.

Cercetătorul principal, profesorul UniSA, Carol Maher, spune că studiul este primul care evaluează efectele tuturor tipurilor de activitate fizică asupra depresiei, anxietății și suferinței psihologice la toate populațiile adulte.

”Examinarea acestor studii în ansamblu este o modalitate eficientă pentru clinicieni de a înțelege cu ușurință dovezile care susțin activitatea fizică în gestionarea tulburărilor de sănătate mintală.

Sperăm că această revizuire va sublinia necesitatea activității fizice, inclusiv a intervențiilor de exerciții structurate, ca abordare de bază pentru gestionarea depresiei și a anxietății.”, a mai spus acesta.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close