Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Infarctul, o problemă naţională. În România, mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare este în creştere

Infarctul, o problemă naţională. În România, mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare este în creştere

Infarctul, o problemă naţională. În România, mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare este în creştere
24 Oct 2008   •   08:20

Doar două procente dintre pacienţii cu infarct sunt trataţi corect în sistemul sanitar din România. Una dintre metodele care ar putea salva într-o covârşitoare proporţie, de 95 la sută, pacienţii ce suferă un infarct, este cea a angioplastiei, care nu poate fi însă folosită deoarece nu există aparatele necesare, pentru care Ministerul Sănătăţii nu găseşte fonduri, anunţă Gardianul.

Dacă în Europa bolile cardiovasculare conduc la decese în procent de 37 la sută, în România acestea stau la baza a 63 la sută din totalul deceselor din ţară. Potrivit experţilor citaţi de Gardianul, bolile cardiovasculare sunt principalul ucigş al populaţiei albe, iar mortalitatea a scăzut în Europa de vest, ba chiar şi în Cehia, Slovacia şi Ungaria. Totuşi, în România mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare este în creştere.

În afara alimentaţiei necorespunzătoare şi a obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul, explicaţia pentru aceste cifre alarmante este că, în alte ţări, afecţiunile care conduc la infarcturi (hipertensiunea arterială sau diabetul) sunt tratate cu seriozitate.

Una dintre modalităţile de tratament a infarctului este angioplastia, metodă eficientă în proporţie de 95 la sută. Pentru angioplastie este însă nevoie de un aparat foarte scump, denumit angiograf, dar şi de echipe de cardiologie. Potrivit Gardianul, în România există doar un sfert de angiografe pe cap de locuitor în comparaţie cu alte ţări Europene.

În fiecare an 13.000 de români suferă un infarct, rata mortalităţii fiind foarte ridicată, ceea ce transformă infarctul într-o adevărată problemă naţională.

Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close