Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ce să mănânci dacă ai diabet. Opțiunile pentru menținerea glicemiei

Ce să mănânci dacă ai diabet. Opțiunile pentru menținerea glicemiei

Diabetul este una dintre bolile în care alimentația joacă un rol important. Tocmai de aceea este necesar ca glicemia să fie ținută sub control.

Ce să mănânci dacă ai diabet. Opțiunile pentru menținerea glicemiei
Sursa foto: pexels
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Feb 2022   •   11:27

Pește - din cele două porții de pește pe săptămână, una ar fi ideal să conțină un pește gras precum somon, sardine sau macrou, bogați în Omega 3.

Pentru cei cu diabet, consumul de pește poate fi o modalitate ușoară de a se proteja împotriva afecțiunilor rinichilor, ce pot apărea des. Aproximativ 1 din 3 adulți diagnosticați cu diabet ajunge să aibă probleme cu rinichii.

Nuci - Câteva nuci consumate în fiecare zi îi pot ajuta pe cei cu diabet și colesterol ridicat. Migdalele, fisticul, alunele de pădure, nucile și cajuul sunt opțiuni sănătoase pentru o gustare rapidă între mesele principale. 

Iaurt grecesc - Iaurtul grecesc poate îmbunătăți metabolismul, inclusiv rezistența la insulină, tensiunea arterială și poate duce la eliminarea grăsimii din zona abdominală, toți factori care pot crește riscul de diabet și de boli cardiovasculare. Iaurtul grecesc are multe proteine, ceea ce ajută la menținerea senzației de sațietate pentru un timp mai îndelungat, și nici nu conține zahăr adăugat.

Ovăz - Fulgii de ovăz sunt bogați în fibre, ceea ce ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și a unei greutăți corporale optime. În plus, protejează și inima.

Un studiu din 2015 a arătat că persoanele cu diabet 2 care mănâncă ovăz la micul dejun au un nivel mai bun de glucoză în sânge față de cei care au consumat altceva.

Ce proteine trebuie să mănânci când ai diabet

Din punct de vedere al aportului proteic care va trebui să-l completeze pe cel de carbohidrați, cele mai indicate alimente sunt:

  • Lapte, brânzeturi slabe  (caș, urdă, ricotta, mozzarela proaspătă, iaurt, kefir, sana, versiunile degresate și cât mai naturale, fără adaosuri de dulceață, zahăr etc.);
  • Carne slabă, cum ar fi carnea de pui și curcan fără piele, peștele (macrou, ton, somon sălbatic), fructe de mare
  • Ouă
  • Leguminoase
  • Nuci și alune

×
Subiecte în articol: diabet glicemie alimente
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close