Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Verdeața de primăvară care ajută la detoxifiere și este plină de vitamine. Se mai numește și "usturoiul ursului"

Verdeața de primăvară care ajută la detoxifiere și este plină de vitamine. Se mai numește și "usturoiul ursului"

Verdeţurile de primăvară sunt considerate cele mai bune remedii naturale după anotimpul rece, când organismul duce lipsă de vitamine. Sezonul lor este foarte scurt, însă, astfel că nu se vor găsi pentru mult timp în piețe.

Verdeața de primăvară care ajută la detoxifiere și este plină de vitamine. Se mai numește și "usturoiul ursului"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    09 Mar 2023   •   10:00

Leurda se mai numește și usturoiul ursului fiindcă este prima plantă consumată de urşi când ies din hibernare.

Această plantă săbatică face parte din familia usturoiului, fiind înrudită cu ceapa, arpagicul, prazul şi şalota.

Poate fi cumpărată din piețe sau poate fi culeasă din păduri și conține vitamine și minerale necesare organismului după anotimpul rece: carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, sodiu magneziu.

Usturoiul ursului sau usturoiul sălbatic este o plantă cu o tradiție îndelungată în medicina naturistă, datorită efectelor ei antifungice, antimicrobiene, antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante, expectorante, vasodilatatoare și cardio-protectoare. 

Citește și: Leguma care scade glicemia și previne unele tipuri de cancer. Se recomandă și celor care suferă de diabet

Leurda - verdeața recomandată în curele de detoxifiere

Pentru a profita din plin de toate aceste substanțe benefice organismului, cel mai bine este să o consumăm în stare crudă, potrivit adevarul.ro.

Pentru o cură de detoxifiere cu leurdă, este recomandat să mâncăm o salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, timp de minimum 10 zile. Cunoscută pentru rolul ei detoxifiant, depurativ şi diuretic, leurda curăţă sângele, ficatul, rinichii şi vezica, ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Leurda tratează și unele afecţiuni gastrointestinale. Având proprietăţi curative puternice, această plantă este eficientă în tratarea indigestiei, insuficienţei biliare, a colicilor și balonarii.

Datorită enzimelor pe care le conţine, are acţiune hipotensoare (adică ajută la scăderea/reglarea tensiunii arteriale), fiind indicată în tratamentul naturist al bolilor cardiovasculare. Totodată, contribuie la scăderea colesterolului rău, datorită unei substanţe numită adenozină.

Leurda poate fi inclusă într-o mulțime de mâncăruri, atât în stare crudă, cât și gătită. Ea poate fi folosită în salate, sos pesto, omletă, mâncare cu urzici sau spanac, paste, chifteluțe, supă-cremă, hummus etc.

Leurda nu mai este bună pentru consum după ce înflorește.

×
Parteneri
Subiectele la Istorie de la simulare Bacalaureat 2024
x close