Antena 3 CNN Meteo Imagini spectaculoase cu tornade surprinse de localnici! Directorul ANM, explicații despre fenomenul meteo

Imagini spectaculoase cu tornade surprinse de localnici! Directorul ANM, explicații despre fenomenul meteo

Două tornade au fost surprinse în această după-amiază în România. Prima s-a format în județul Tulcea, în comuna Valea Nucărilor, iar cealaltă, la Zilișteanca, în Buzău. Oamenii care au vâzut vârtejul au intrat în panică, dar, potrivit primelor informații, nimeni nu a fost rănit şi nici nu s-au produs pagube.

Imagini spectaculoase cu tornade surprinse de localnici! Directorul ANM, explicații despre fenomenul meteo
Sursa foto: Captură Antena 3
de Iulia Gorgorin    |    30 Mai 2021   •   17:46

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit, duminică, în exclusivitate la Antena 3, despre acest fenomen meteo care a început să devină tot mai obişnuit în ţara noastră.

"Este o obișnuință deja, să vorbim din ce în ce mai mult de asfel de manifestări, pentru că, acești nori de furtună, cu dezvoltare mare pe verticală, determină pe parcursul perioadelor de instabilitate și astfel de manifestări, vânt rotațional care fie caracterizează intensificări mari și determină vijelii puternice, fie atunci când se confirmă acea pâlnie care atinge solul, capătă denumirea unei tornade.

Așadar, trebuie să luăm în considerare, de atfel, cum am avut de ani buni încoace, din ce în mai mult astfel de fenomene. Până la urmă este normal să se întâmple în această perioadă. De altfel, ne amintim  și anul trecut, chiar mai devreme, în aprilie, în 30 aprilie ce s-a întâmplat la Drajna, în județul Călărași. Iată că acum suntem la finele lunii mai și început de vară, perioadă în care vorbim de la un an la altul de fenomente de instabilitate și fenomene intenese, extreme și nu în ultumul rând, cu o frecvență mult mai mare", a precizat Elena Mateescu, director ANM.

 Ploile vor continua în toată țara și nu vom scăpa prea curând de precipitații. Mai mult, în anumite zone din țară, meteorologii anunță și căderi de grindină.

×
Subiecte în articol: tornade Elena Mateescu localnici fenomen
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close