Antena 3 CNN Meteo Un val de praf saharian ajunge deasupra României. Pot apărea probleme respiratorii, avertizează medicii

Un val de praf saharian ajunge deasupra României. Pot apărea probleme respiratorii, avertizează medicii

Un val de praf saharian ajunge astăzi deasupra României. Particulele le pot face probleme celor care au afecţiuni respiratorii, avertizează medicii. Asta în condiţiile în care vorbim şi despre temperaturi record înregistrate în ţara nostră, 40 de grade Celsius, la umbră.

Un val de praf saharian ajunge deasupra României. Pot apărea probleme respiratorii, avertizează medicii
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iul 2021   •   14:54

Un val de praf saharian ajunge, marți, deasupra României, cu tot cu particule care le pot face probleme celor cu afecţiuni respiratorii.

Autorităţile nu au luat măsuri deosebite pentru a proteja populaţia de eventuale pericole, dar Serviciul de Ambulanţă este pregătit să suplimenteze personalul, dacă va fi necesar.

"Studiile au arătat că în acești nori de praf saharian care ajung și spre zona Europei în cantități de aproximativ 80-120 de tone anual, uneori au fost descoperite bacterii, ciuperci respectiv agenţi patogeni care pot fi uneori nocivi pentru oameni și pentru animale pentru că afectează aparatul respirator sistemul nervos și produc alte afecțiuni", a spus pentru Antena 3, Silviu Gurlui, profesor la facultatea de fizică din Iaşi. 

Cod galben de caniculă în România toată luna. Temperaturi meteo de 40 grade la umbră

Meteorologii au emis luni o avertizare Cod galben de caniculă și disconfort termic valabilă în 34 de județe din țară până sâmbătă. Temperaturi meteo vor ajunge chiar și la 40 grade la umbră.

Potrivit ANM, sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

În cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Luni, local va fi caniculă și disconfort termic ridicat în regiunile vestice.

Avertizarea este în vigoare până sâmbătă, 31 iulie.

Beatrice Mahler: "Aerisirea locuinţei să se facă la ore în care circulaţia rutieră este redusă"

Întrebată cât de periculos este acest praf saharian şi ce riscuri produce,  Beatrice Mahler, director la Institutul " Marius Nasta" a precizat că "orice creștere a încărcăturii de aer poluat pe care îl respirăm produce leziuni și poate declanșa o inflamație la nivelul căilor aeriene inflamație peste care se poate cantona foarte ușor orice tip de infecție, orice agent patogen.

Dacă vorbim de infecția SARS-COV-2 despre care știm că o putem lua din comunitate, nu este vorba doar de praf saharian, dar aceasta a fost ultima amenințare, este vorba de orice poluant care presupune particule de materie sub 10 microni, particule care ajung în căile aeriene profunde și care pot declanșa reacții de la acutizări ale bolilor cronice până la declanșarea unor afecțiuni respiratorii.

Este foarte important ca în momentul în care aerisim locuințele noastre să facem acest lucru într- un moment în care circulația pe străzi să nu fie foarte intensă, pentru că acest rulaj ar cauciucurilor pe asfalt poate să creeze în sine o cantitate majoră de particule poluante. Aerisirea trebuie să facă la ore la care circulația este cât mai redusă și dacă acest lucru nu este posibil utilizarea aparatelor cu filtre tratate, a aparatelor de filtrare a aerului este recomandată în această perioadă.

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close