Antena 3 CNN Opinii Cum a preluat Opoziţia puterea în concediu

Cum a preluat Opoziţia puterea în concediu

Cum a preluat Opoziţia puterea în concediu
Sursa foto: Foto: Intact Images
24 Aug 2010   •   10:48

E vară, caniculă, toată lumea e în concediu. Inclusiv politicienii care, deşi se fac pe şest că lucrează pentru binele cetăţenilor, n-au ratat ocazia să dea o raită prin străinătăţuri. În toată această apatie, Opoziţia a început să gângurească din ce în ce mai apăsat în ultima vreme, anunţând nici mai mult nici mai puţin decât preluarea puterii la toamnă.

Toate calculele se bazează pe o moţiune de cenzură care ar urma să răstoarne, a nu ştiu câta oară, veşnicul guvern Boc. Numai că, de la intenţie la fapte e un drum mai lung decât de la pământ la lună, iar paşii necesari pentru ca acest demers să reuşească sunt încă neclari pentru toată lumea.

Abia acum câteva luni o moţiune similară a căzut pentru câteva voturi, suficient ca Boc, Udrea şi Videanu să-şi păstreze fotoliile de miniştri. De ce ar fi altfel în toamnă? PSD se laudă că depune toate eforturile pentru a obţine majoritatea în Parlament şi promite debarcarea guvernului plantat de preşedintele Traian Băsescu. Fără o strategie clară, doar calcule şi numărători paralele ale posibilelor voturi la moţiunea din toamnă.

Considerând probabil acest lucru un mizilic, deja social-democraţii se văd formând viitorul guvern. Aşa că în culise au început negocierile pentru împărţirea funcţiilor fictive şi deja se vorbeşte deschis de alegeri anticipate peste şase luni. Adică undeva în primăvară, când românii care au supravieţuit întreţinerii din iarnă ar urma să-şi aleagă un nou legislativ.

Între timp, liberalii refuză o asociere făţişă cu PSD, anunţându-şi şi ei intenţia de a guverna şi chiar de a-l debarca pe Băsescu de la Cotroceni. În fapt, acest din urmă punct este vârful de lance împins mereu de Crin în faţă, dar fără nici un nou Iohannis, fără nici o altă alianţă, fără aproape nici un plan punctual de realizare a obiectivului.

În concediu, Opoziţia a preluat puterea în România, dar în realitate la putere este tot Băsescu, şef la Guvern este tot Boc, iar PDL-ul rămâne un partid în care nimeni nu mişcă în front decât cu dezlegare de la Cotroceni şi doar pentru a simula democratizarea partidului stat care a pus stăpânire pe ţară.

Dacă nu se trezesc repede din visele de putere, dacă nu vin cu numărători reale de voturi pro moţiune, dacă nu scot din joben un plan serios şi credibil de guvernare pentru următoarea perioadă (perioadă cumplit de grea şi pentru guvernul american, ce să mai spunem de cel dâmboviţean...), liderii Opoziţiei riscă să se trezească din vacanţă sub aceeaşi guvernare Băsescu-Boc şi, ce e mai grav, cu mai puţine voturi decât o arată simulările actuale. Şi asta pentru că românii sunt sătui până peste gât de vorbărie în gol. Nu or mai fi ei de acord să-şi vândă voturile PDL, dar e posibil să refuze să le mai dea întregii clase politice.

Bogdan Pitaru

×
Subiecte în articol: opozitie Emil Boc Bogdan Pitaru
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close