Antena 3 CNN Opinii GELu e liber, SORin e în arest. Zece anomalii din cazul SOV

GELu e liber, SORin e în arest. Zece anomalii din cazul SOV

GELu e liber, SORin e în arest. Zece anomalii din cazul SOV
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Sep 2010   •   12:18

- Vântu e arestat cel puţin o lună, pentru o infracţiune sancţionată cu o pedeapsă între trei luni şi şapte ani. Practic, dacă prin absurd procesul s-ar rezolva rapid şi SOV ar primi un minim de trei luni de pedeapsă, ar fi executat deja o treime doar prin decizia de arest preventiv. Dar ce se întâmplă dacă stă patru luni în arest preventiv şi primeşte o sentinţă de doar trei luni?

- Un fost apropiat al lui Vântu a anunţat că SOV va avea "probleme" încă de marţi. Joi SOV e arestat. Vineri, acelaşi apropiat susţine că are un război personal cu Vântu de când acesta ar fi încercat să-l asasineze. E o acuzaţie mult mai gravă decât telefoanele cu inculpatul Popa. De ce nu s-a sesizat nimeni?

- Se pare că toată lumea a uitat de FNI şi GelSor, nimeni nu încearcă să rezolve adevărata fraudă financiară care a iscat până la urmă acest caz. Şi, până una alta, GELu e liber, SORin e în arest. Cunoscătorii ştiu de ce.

- Absolut toată lumea, indiferent de care parte a baricadei se află, vorbeşte de filiera securistă care musteşte peste tot în dosar. Ori dacă totul se reduce la o răfuială între servicii şi plimbări prin diverse locaţii mai mult sau mai puţin conspirative, de ce nici o forţă politică nu e suficient de responsabilă pentru a solicita explicaţii oficiale direct de la sursă?

- Percheziţionarea, audierea şi eliberarea lui Liviu Luca. Poate explica cineva coerenţa logică din aceste fapte? Dacă s-ar verifica cu atenţie încuscririle din acest caz, s-ar putea să se poată...

- Poate că presa română e părtinitoare, dar presa străină nu s-a sfiit să remarce similitudinile între declaraţiile duşmănoase ale lui Traian Băsescu la adresa lui Vântu şi arestarea acestuia. Interesant, nimic din ce a sugerat Băsescu în declaraţiile anterioare nu se probează în acest dosar: nici rambursarea ilegală de TVA, nici "ingineriile financiare."

- Situaţia pionului principal, Nicolae Popa. Acesta e, pe surse, fie în Indonezia, fie într-o casă conspirativă din Bucureşti, fie pe drum, între două continente. Lipsa de comunicare a ministerului de resort s-ar fi lăsat cu o demisie într-un stat civilizat. La noi, nimeni nici măcar nu mai solicită acest lucru.

- În graba de a oferi explicaţii, scuze sau reproşuri, nimeni nu mai remarcă poate cea mai flagrantă anomalie la adresa democraţiei: continuă procesele judecate pe genunchi, mult după miezul nopţii.

- Decredibilizarea presei, la grămadă, este un alt atentat la adresa democraţiei. Dar, în goana după plătit poliţe, toţi corifeii presei libere par să fi uitat că un stat fără a patra putere e un stat ciung.

- Dacă îţi exprimi orice tip de îndoială în cazul Vântu, eşti anti-Băsescu. Dacă aplauzi arestarea, eşti pro-Băsescu. Pentru unii din media şi opinia publică nu există cale de mijloc.

Bogdan Pitaru

×
Subiecte în articol: Sorin Ovidiu Vantu FNI Bogdan Pitaru
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close