Antena 3 CNN Opinii Marea Negociere: PSD forţează intrarea la guvernare, PD-L mizează pe Băsescu, PNL e în expectativă

Marea Negociere: PSD forţează intrarea la guvernare, PD-L mizează pe Băsescu, PNL e în expectativă

Marea Negociere: PSD forţează intrarea la guvernare, PD-L mizează pe Băsescu, PNL e în expectativă
03 Dec 2008   •   20:55

Miercuri a fost o nouă zi plină pe piaţa negocierilor pentru formarea viitorului Guvern. Toate cele trei mari partide au încercat să-şi transmită pretenţiile, dând în acelaşi timp senzaţia că nu vor fi primii care cedează. În fapt, spre seară, s-a conturat marea dilemă la care s-a ajuns.
În ciuda dialogului dintre partide, toată lumea aşteaptă acum poziţia preşedintelui Traian Băsescu de care pare să depindă formarea unei majorităţi sau declanşarea unei situaţii de criză.
PSD vrea la putere alături de PD-L, Iliescu îi preferă pe liberali
Pentru PSD a fost cea mai agitată zi de negociere. Preşedintele partidului, Mircea Geoană, s-a întâlnit cu liderii locali, încercând să împace toate poziţiile din partid. Gruparea strânsă în jurul lui Miron Mitrea a anunţat deja că doreşte intrarea la guvernare alături de PD-L, sugerând chiar necesitatea organizării unui Congres intern unde să se discute mandatul lui Geoană. Şi veşnicul negociator Viorel Hrebenciuc a făcut rapid trecerea din tabăra celor care susţineau o alianţă cu PNL, în cea care sprijină colaborarea cu PD-L. Ion Iliescu a fost singurul lider important din PSD care a susţinut deschis că singura alianţă posibilă este cea cu PNL. Geoană a părut prins la mijloc în această încercare, dând spre seară declaraţii presei cu baronul de Vrancea, Marian Oprişan, zâmbindu-i în spate.
PD-L mizează totul pe Băsescu şi aşteaptă premierul numit de Cotroceni
PD-L s-a mărginit să facă o scurtă declaraţie de presă, anunţând că intră în silenzio stampa până la anunţarea rezultatelor oficiale. Totuşi, preşedintele partidului, Emil Boc, a recunoscut fără prea multe remuşcări faptul că se aşteaptă practic o decizie de la Cotroceni. El a spus că preşedintele Traian Băsescu este cel care decide numele viitorului premier, iar PD-L se simte doar îndreptăţit să spere că va obţine această funcţie. În rest, democrat-liberalii au dat senzaţia că evită discuţia cu celelalte partide, tocmai pentru a le determina pe acestea să cedeze şi să scadă din pretenţii.
PNL deocamdată guvernează şi nu pare deranjat dacă ajunge în opoziţie
După ce marţi au fost curtaţi de toată lumea, miercuri liberalii au părut că sunt deja cu un pas în opoziţie. Situaţia este aparentă, având în vedere tensiunea la care s-a ajuns la negocieri. Liderii PNL au spus răspicat toată ziua că nu renunţă la ideea unui premier liberal, altfel mulţumindu-se cu varianta opoziţiei. Mai mult, preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, care este încă premier, şi-a petrecut ziua ca şi cum ar fi în continuare cel mai important om din Guvern. Poziţia PNL se explică prin faptul că nu vor să dea senzaţia că cedează uşor, tocmai pentru a putea obţine cât mai mult de la negocieri.
În aşteptarea poziţiei de la Cotroceni, continuă tatonările prin restaurante
Marele absent al zilei a fost Traian Băsescu, de a cărui decizie pare să depindă până la urmă demararea formării unei majorităţi. Este de aşteptat ca joi, după anunţarea de către Biroul Electoral Central a rezultatelor oficiale, Băsescu să aibă o primă ieşire publică pe tema alegerilor. Toate partidele aşteaptă cu nerăbdare poziţia şefului statului, pentru a şti exact pe ce se bazează şi cât de departe pot merge cu negocierile. Ştiut fiind că de cele mai multe ori declaraţiile lui Traian Băsescu au provocat reacţii în lanţ în mediul politic, şi de această dată sunt aşteptate surprize venite dinspre Cotroceni. Până atunci, continuă tatonările prin restaurante, în speranţa că viitorul Guvern se va contura mai uşor la o cafea.
Bogdan Pitaru, Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close