Antena 3 CNN Opinii One Day to Change the World. Şi dacă NU iese Obama?

One Day to Change the World. Şi dacă NU iese Obama?

One Day to Change the World. Şi dacă NU iese Obama?
04 Noi 2008   •   23:54

Nu e doar o chestiune de sondaje. Întreaga lume îl vede deja câştigător pe Barack Obama. Unele ziare americane s-au şi grăbit să-l prezinte pe simpaticul afro-american şezând duios pe jilţul de la Casa Albă. Adică exact în locul unde colegul său de partid, Bill Clinton, s-a jucat cu trabucurile cubaneze împreună cu Monica Lewinsky.
"Obamamania" ce a împânzit întreaga lume a conturat deja poate cel mai sigur rezultat din istoria alegerilor americane. La cât tam-tam s-a făcut, probabil că şi sătenii din Glod, păcăliţi de Borat, au aflat acum că un negru va ajunge la Casa Albă. Iscusita campanie electorală a lui Barack Obama a traversat Oceanul şi a pătruns puternic în mentalitatea oamenilor de pretutindeni. Beneficiind de sume record de bani în plină criză financiară, Obama a devenit peste noapte un star la fel de celebru ca idolii puştilor de pe întreaga planetă. În aceste condiţii, un succes al său nu ar mai fi o surpriză. Este ştirea aşteptată de întreaga lume. Dar dacă nu va fi aşa?
Puţine se ştiu despre contracandidatul lui Obama, republicanul John McCain. Nu este un bun vorbitor, nu îl avantajează vârsta, iar CV-ul său se rezumă la războiul din Vietnam. Totuşi, în ciuda carenţelor de comunicare, McCain s-a dovedit a fi un personaj extrem de bătăios. S-a luptat cot la cot cu uriaşa industrie media din jurul lui Obama şi a reuşit să-i convingă pe votanţii fideli ai partidului său. Până la urmă, şi pe Bush îl arătau sondajele pe locul doi şi a stat opt ani la Casa Albă.
Aşa că, în spiritul democraţiei americane de manual, orice e posibil pe 4 noiembrie 2008. Inclusiv ca ştirea cea mai aşteptată să nu se difuzeze, iar Obama să iasă la capătul celei mai impresionante curse din istoria prezidenţialelor americane pe locul secund. Oricine va ieşi însă preşedinte, fie Obama, fie McCain, un lucru e cert: americanii au reuşit şi de această dată să transforme într-un show grandios alegerea propriului preşedinte.
Cât îi priveşte pe români, fie Obama, fie McCain, problema vizelor pentru SUA rămâne principala lor prioritate. Pe care e de aşteptat să o rezolve viitorul Congres american indiferent de noul locatar de la casa Albă. Aşa că, întrebări de genul "cine-i cel mai bun pentru noi" par să nu-şi aibă sensul. În nebunia globalizării din ultima perioadă, rămânem încă micul licurici din Balcani. Independent de Obama sau McCain.
One Day to Change the World - Mesajul lui Obama a făcut înconjorul lumii

Bogdan Pitaru, Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close