Antena 3 CNN Opinii Ponta şi Crin, două săbii într-o teacă ciuruită

Ponta şi Crin, două săbii într-o teacă ciuruită

Ponta şi Crin, două săbii într-o teacă ciuruită
17 Mai 2010   •   13:55

Pe ei nu trebuie să-i mai ciuruie Băsescu că au grijă să şi-o facă singuri. În loc să se-aşeze la o masă şi să-şi lămurească poziţiile până la a cădea de acord asupra a ceea ce pot face împreună, ei şi partidele pe care le conduc, se războiesc pe la televiziuni în monologuri paralele.

E clar pentru oricine că între cei doi şi PNL şi PSD există diferenţe de principiu asupra multor lucruri care privesc guvernarea României, dar la fel de clar e că în conjuctura politică actuală mai important decât orice e ceea ce-i poate face să coopereze. Îşi imaginează cei doi că milioanele de români îngrijoraţi de ceea ce-i aşteaptă din partea guvernului Băsescu-Boc stau să se întrebe acum care dintre cei doi sau dintre partidele pe care le conduc pare mai breaz, mai deştept şi mai frumos? Pe naiba!

Românii pe care de altfel ambii stau şi-i deplâng zilnic pe televiziuni au nevoie de o soluţie comună şi de speranţa că partidele lor sunt capabile să le-o ofere. A intra acum în dispute care ţin de ideologiile lor diferite e ca şi cum ai dezbate despre sexul îngerilor pe marginea prăpastiei.

PNL şi PSD ar trebui să ştie ce au în comun şi să cadă de acord rapid asupra a ceea ce pot face împreună. Nu le dau eu sfaturi acum dar cred că la ce face acum guvernul Băsescu-Boc există cu siguranţă o alternativă mai bună. Altfel degeaba mai există, şi Victor Ponta şi Crin Antonescu cu tot cu partidele lor. Doar cu lamentaţii pe umerii românilor ameninţaţi de incompetenţa criminală a puterii nu te justifici nici ca politician nici chiar ca simplu cetăţean.

Nu mă interesează ce cred liberalii şi social-democraţii despre istoria şi viitorul cotei unice, marea ceartă, văd, în aceste zile, ci dacă au sau nu ceva în comun să ne ofere. Iar asta trebuie să şi-o lămurească rapid, între patru, opt, şaişpe sau câţi ochi or vrea şi să vină apoi cu rezultatul în faţa românilor.

Dau doar două exemple: Antonescu crede că a renunţa la cota unică e de neacceptat pentru mediul de afaceri, pe care liberalii zic că-l reprezintă. Ok, dar dacă din calcule rezultă că fără o creştere a acesteia, fie şi pe termen scurt, nu se pot rezolva problemele grave ale ţării atunci ar putea foarte bine să ajungă la un compromis cu social-democraţii pe această temă. Sau poate asupra unei variante intermediare, de genul celor ?două cote? avansată recent de PSD.

Există cu siguranţă un loc de întâlnire între cele două filosofii de tratare a situaţiei economice şi sociale dar pentru asta e nevoie de mai puţin orgoliu şi de mai multă viziune politică. V-a ciuruit Băsescu astă iarnă în alegeri, nu va mai ciuruiţi singuri şansele de a propune o soluţie comună acum când acelaşi Băsescu e mai vulnerabil ca niciodată.

Raul Zan

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close