Antena 3 CNN Opinii Radu Tudor: Cu război la graniţă, ministrul Apărării aruncă bomba - mii de militari vor să plece din sistem

Radu Tudor: Cu război la graniţă, ministrul Apărării aruncă bomba - mii de militari vor să plece din sistem

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat luni, la Focşani, că sistemul nu poate absorbi şocul plecării într-un termen scurt a militarilor care îndeplinesc la acest moment condiţiile de pensionare, anunță analistul militar Radu Tudor.

Radu Tudor: Cu război la graniţă, ministrul Apărării aruncă bomba - mii de militari vor să plece din sistem
Sursa foto: radu-tudor.ro
de Radu Tudor    |    11 Apr 2023   •   10:17

Angel Tîlvăr a declarat că sistemul nu poate absorbi şocul plecării într-un termen scurt a militarilor care îndeplinesc la acest moment condiţiile de pensionare şi de aceea ministerul pe care îl conduce pledează pentru soluţii care să asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii, scrie Radu Tudor, pe blogul său.

El a subliniat că tehnica ultramodernă achiziţionată în ultimii ani pentru modernizarea Armatei României trebuie operată de oameni competenţi şi cu experienţă.

“Desfăşurăm de câţiva ani, în baza unui alocări anuale consistente şi predictibile pentru bugetul Apărării, un program de înzestrare ambiţios care, fără teama de exagerare, poate fi considerat cea mai importantă etapă de modernizare a Armatei României din întreaga sa de istorie. Rezultatele încep deja să se vadă. Tehnica de ultimă generaţie începe să intre în dotarea unităţilor noastre militare, inclusiv aici în Focşani.

Însă acelaşi timp, contextul de securitate ne obligă să asigurăm predictibilitate celei mai importante dintre resursele noastre: oamenii în uniformă. Tehnica ultramodernă pe care au recepţionat-o sau care va sosi în anii următori nu va putea să asigure apărarea credibilă pe care o merită România fără oamenii care să o opereze.

Printre elementele esenţiale care pot asigura rezilienţă naţională pe termen scurt, mediu şi lung, aşa cum îşi propune şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, se numără şi un sistem de apărare naţională robust, credibil şi eficient.

Nu putem risca, pe fondul acestor discuţii, ca de exemplu cei peste 7.000 de militari doar din Ministerul Apărării Naţionale, care îndeplinesc condiţiile de trecere în rezervă pe actualul sistem de pensionare, să considerăm că singura lor soluţie este trecerea în rezervă”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării a punctat că în aceste cazuri este vorba de oameni cu mare experienţă, mulţi sunt încadraţi pe funcţii de comandă şi va fi imposibil pentru sistemul militar să absoarbă şocul plecării lor într-un timp aşa de scurt.

“Ministerul Apărării Naţionale a susţinut cu consecvenţă faptul că pensiile militarilor nu pot fi considerate pensii speciale. În acest context pledăm pentru adoptarea de măsuri de reformă echitabile în acest domeniu, care să asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii”, a adăugat ministrul Angel Tîlvăr.

El le-a mulţumit militarilor vrânceni pentru pasiunea şi competenţa cu care aceştia îşi îndeplinesc misiunea în slujba patriei.

“Brigada 282 Blindate ‘Unirea Principatelor’ de-a lungul timpului s-a afirmat ca o unitate de elită, reuşind să se adapteze tuturor provocărilor, atingând cu succes standardele de operabilitate, interoperabilitate şi compatibilitate impuse la nivelul Alianţei Nord-Atlantice.

Rezultatele excepţionale obţinute de militarii Brigăzii în numeroasele misiuni executate în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, din Irak şi Afganistan, dovedesc responsabilitatea, implicarea şi profesionalismul cu care infanteriştii români şi-au făcut datoria. Ştiu că, ceea ce faceţi, faceţi cu pasiune, pricepere, competenţă şi mai ales cu dragostea autentică de ţară.

Am fost dintotdeauna foarte mândru că Armata României are o prezenţă militară atât de consistentă aici, în Vrancea. Cu siguranţă, acest lucru nu se datorează doar considerentelor de strategie militară, Poarta Focşanilor fiind dintotdeauna un reper important în proiectarea securităţii României”, a spus Tîlvăr.

În cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 282 Blindate “Unirea Principatelor” au fost decorate drapelele de luptă ale unităţii militare, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţilor în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate, precum şi mai mulţi militari ai Brigăzii.

Cu această ocazie, ministrul Apărării Naţionale, a fost prezent, luni, la Focşani, alături de premierul României, Nicolae Ciucă, de ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu şi alţi oficiali din cadrul MAI.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, Brigada 282 Blindată “Unirea Principatelor” este continuatoarea tradiţiilor militare ale Diviziei 6 Infanterie înfiinţată la 1 aprilie 1883 cu garnizoana de reşedinţă la Focşani.

De-a lungul existenţei sale, Divizia 6 Infanterie a participat la trei conflagraţii, Războiul Balcanic, Primul Război Mondial şi Al Doilea Război Mondial, iar în perioada modernă, structuri din cadrul brigăzii au participat la numeroase misiuni în teatrele de operaţii din Balcani, Irak şi Afganistan, scrie Agerpres.

×
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close