Antena 3 CNN Opinii Reducerea TVA şi a accizelor la energie, singura soluţie în favoarea consumatorului. Plafonarea, un demers periculos

Reducerea TVA şi a accizelor la energie, singura soluţie în favoarea consumatorului. Plafonarea, un demers periculos

Criza energetica profunda obliga statele europene sa ia masuri rapide pentru a preveni explozia pretului facturilor pentru persoane fizice si juridice.

Reducerea TVA şi a accizelor la energie, singura soluţie în favoarea consumatorului. Plafonarea, un demers periculos
Sursa foto: Agerpres
de Radu Tudor    |    18 Oct 2021   •   12:19

Uniunea Europeana a lansat o serie de recomandari pentru guverne.

Cea mai eficienta masura este cea privind reducerea TVA pana la 5% si reducerea masiva a accizelor pentru urmatoarele 6 luni, in asa fel incat costul facturii direct la consumator sa se echilibreze cu explozia pretului energiei pe bursa.

Practic, prin aceasta masura, consumatorul final ar putea ramane cu acelasi pret platit si pana acum, in locul cresterilor estimate de 300-400% fata de anul trecut.

Solutia vehiculata de Guvernul Romaniei, aceea a plafonarii preturilor, este una periculoasa si inselatoare.

Primul argument: plafonarea se face la o medie a pretului pe intregul an 2021. Iar costurile cresc constant de la inceputul anului. Daca in decembrie 2020 pretul pe MWh era de 200 lei, azi este de 1200 lei. Daca se face media, rezulta un pret de 5-600 lei MWh, ceea ce inseamna ca oricum consumatorul va plati un pret mult majorat fata de anul trecut chiar si prin plafonare

Al doilea argument: plafonarea pretului inseamna ca producatorii si distribuitorii de energie vor avea pretul actual de 1200 lei MWh si vor vinde, prin plafonare obligatorie, cu 5-600 lei MWh. Asta inseamna direct faliment al marilor companii energetice (majoritatea de stat), concedieri masive si o criza energetica si sociala fara precedent.

Asadar, solutia e scaderea TVA si a accizelor, nu plafonarea, care este o solutie falsa si periculoasa pentru locurile de munca si pentru economie.
 

×
Subiecte în articol: accize energie plafonare
Parteneri
Amenzi de până la 3.000 de lei pentru şoferi, chiar dacă au cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină
x close