Antena 3 CNN Opinii România dăunează grav sănătăţii

România dăunează grav sănătăţii

România dăunează grav sănătăţii
03 Mai 2010   •   11:40

Guvernul Boc a stabilit recent ?preţul corect? la care poţi să mori cu zile. Mai exact, preţul pe care-l plătim cu toţii pentru ca atunci când ajungi într-un spital să speri nu că te vei însănătoşi ci că nu vei ieşi din el cu picioarele înainte.
Nu ştiu cum a făcut calculul dar i-a ieşit cam ca la imobiliare, adică ceva în euro pe metru pătrat. Spre exemplu, potrivit standardelor de cost stabilite de guvern, un spital regional de urgenţă va avea voie să cheltuie maxim 1.404 euro/mp. Evident, aceşti bani nu ajung nici unui spital din România. În medie, e vorba cam de 60 la sută din necesar. Restul, Dumnezeu cu mila!
Dacă e, dacă nu, ar fi şi alte soluţii. Vii cu medicamente, consumabile, mâncare de-acasă, ceea ce ar putea fi chiar un mare noroc. Pentru că s-ar putea să te laşi pe seama lor şi să te trezeşti infectat de o seringă cumpărată de spital la jumătate de preţ sau să mori de la un banal ser fiziologic.
Cred că ar mai fi o soluţie, dacă tot ni se calculează şansa de viaţă în euro pe metru pătrat. Spitalele să-şi restrângă spaţiul locativ, prin suprapunerea paturilor şi desfiinţarea holurilor. Am sări din stradă direct în pat, dar am primi poate o aspirină în plus sau măcar una neexpirată. Nu-i o glumă decât poate pentru guvernanţi.
Mă întreb dacă nu cumva pe acelaşi principiu lansat de preşedintele Băsescu conform căruia România iese din criză prin şomaj, guvernul Boc nu s-a gândit să rezolve problema sănătăţii românilor prin deces. La urma urmei, un metru pătrat în cimitir e ceva mai ieftin. A calculat-o Viorel Popa, şeful Privatizării în Ministerul Economiei, avansat de Adriean Videanu de la Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor din Bucureşti. Conform acestuia, să incinerezi un copil costă doar 303,69 ron. Într-un spital ar ocupa cu siguranţă mai mult de un metru pătrat, deci ne-ar costa de peste zece ori mai mult.
Raul Zan

×
Subiecte în articol: Emil Boc spitale Raul Zan
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close