Antena 3 CNN Opinii Visul american văzut de un român: "Economia SUA oricum nu mergea bine. Lumea s-a obişnuit" :)

Visul american văzut de un român: "Economia SUA oricum nu mergea bine. Lumea s-a obişnuit" :)

Visul american văzut de un român: "Economia SUA oricum nu mergea bine. Lumea s-a obişnuit" :)
03 Noi 2008   •   13:08

EXCLUSIV ANTENA3.RO. După ce Europa pare să dea semne că vrea să-i trimită pe români acasă, lovită în plin de criza financiară globală, ar fi fost de aşteptat ca situaţia compatrioţilor aflaţi peste Ocean să fie şi ea critică. Numai că, boemă ca de obicei, America îşi trăieşte visul independent de orice tip de recesiune. Dacă pe Wall Street bancherii divorţează şi îşi caută de lucru, ceilalţi cetăţeni oneşti ai Jandarmului Universal par să privească cu detaşare actuala criză economică pornită tocmai de pe teritoritoriul presupus a fi al libertăţii absolute. Antena3.ro a stat de vorbă cu un român din SUA, care vorbeşte deschis, dar optimist, despre americani, situaţia economică şi criză. Sau, forţând argumentele americanului de rând, s-ar putea scrie mai exact: "Criză? Care criză?"
Bogdan Coman trăieşte în localitatea Troy, din statul american Maryland. Stă aici alături de familia sa, soţia, tot româncă, şi fetiţa lor în vârstă de doar 10 luni. Lucrează ca Senior Engineer într-o firmă de telecomunicaţii şi răspunde franc la prima întrebare legată de criza financiară de peste Ocean: "Nu sunt foarte interesat de criză atâta timp cât nu pare să ducă la o recesiune gravă. Personal, viaţa mea nu s-a schimbat de loc şi cred că nici viaţa americanilor obişnuiţi. E drept, am un coleg care nu şi-a putut plăti ratele la casă şi a dat-o băncii înapoi. Dar cam atât."
Ţine totuşi să fie puţin sarcastic faţă de mentalitatea de acasă: "În timp ce în România dacă nu-ţi plăteşti ipoteca şi banca iţi vinde casa, dacă banca nu ia toată suma pe casa, rămâi dator de restul de bani. Aici, dacă dai casa băncii, împrumutul se consideră achitat şi banca... e treaba ei cum se descurcă cu casa."
E conştient de interesul foarte mare acordat unui subiect care totuşi nu a schimbat fundamental viaţa americanilor. Spune că, la televizor, sunt în această perioadă doar două tipuri de ştiri: "Despre criza financiară şi despre alegerile din SUA." Crede că actuala situaţia economică nu îi va afecta pe imigranţi, "poate doar pe cei cu venituri mici." Nu îi iartă nici pe guvernanţii de peste Ocean: "Economia aici nu mergea oricum foarte bine de ceva ani. Lumea s-a obişnuit :)", zâmbeşte cu subînţeles Bogdan Coman.
Cât priveşte apropiatele alegeri, crede că actuala criza a schimbat un pic şi planul de bătaie al candidaţilor, în sensul că "acest subiect a acaparat discuţia." Acest context crede că l-a favorizat mai mult pe Obama. Oricum, observă neutru cum "în America lumea este mai activă electoral. Îşi afişează opţiunile şi preferinţele destul de evident." Iar cum "Bush nu prea a făcut o treabă bună cu economia", Obama pare din nou favorit.
Concluzia se desprinde firesc: visul american pare destul de flexibil pentru a nu se destrăma în faţa unei criza sau a unor alegeri prezidenţiale. Viaţa merge înainte în "ţara tuturor posibilităţilor", iar românii de aici privesc viitorul cu pas vioi. Oricum e mai bine decât acasă.
Bogdan Pitaru, Antena3.ro

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close