Antena 3 CNN Opinii Voicu nu trebuie lăsat să moară

Voicu nu trebuie lăsat să moară

Voicu nu trebuie lăsat să moară
31 Mar 2010   •   14:06

Nu ştim cât e de bolnav proaspăt arestatul Cătălin Voicu dar internările succesive din ultima perioadă pentru probleme cardiace trebuie luate în serios. Şi când spun asta, dincolo de dimensiunea umană a cazului, mă gândesc la ce ar însemna pentru dosarul Voicu dispariţia fizică prin deces a învinuitului. Şi mă mai gândesc câţi nu şi-ar dori de fapt, în secret, ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid.

Cătălin Voicu nu e un găinar, deşi are multe din caracterul unui astfel de infractor. E un personaj crescut odată cu sistemul de putere de tip mafiot finisat în ultimii 20 de ani, parte a sa şi, mai mult, unul din stâlpii săi. În 1990, la nici 25 de ani, era deja aghiotantul Procurorului General de-atunci al României. Cariera sa fulminantă în SPP, fiind avansat rapid până la gradul de general, nu e urmare a unor întâmplări de fapte şi arme sub drapelul ţării. Voicu a ştiut să exploateze la maximum toate slăbiciunile unui stat aflat mereu în criză. L-a ?devalizat? cu metodă şi l-a parazitat prin dublarea sa cu sistem de putere paralel.

?Domnule, ţi-am spus că în decembrie 1989 am fost numit aghiotant al primului Procuror General al României libere, când nu mai asculta nimeni de nimeni şi a funcţionat în '89, '90, toată perioada şi toate relaţiile mele, am crescut cu ele odată.",  spune la un moment dat Cătălin Voicu, conform înregistrărilor din dosarul DNA.

Alt fragment:"Colegule, ascultă ce-ţi spun! Dacă mă duc acolo (ca ministru de Interne-n.m ), în trei ani de zile pot face toată reţeaua din România! , îi spune acelaşi Cătălin Vociu, colegului său de partid şi de parlament, Alexandru Mazăre, fratele primarului Constanţei, Radu Mazăre.

Dar ce e mai important acum nu e ceea ce a făcut Cătălin Voicu în toţi aceşti ani, cum a ajuns să construiască sau să participe activ la dezvoltarea acestui sistem ci faptul că aflat deja în arest şi sub cercetare penală el devine un pericol real tocmai pentru acest sistem.

Cătălin Voicu îşi poate vinde pielea extrem de scump şi nu văd ce l-ar determina să n-o facă. Relaxarea cu care a vorbit presei în acest zile, declaraţia sa de ieri seară la aflarea deciziei de arestare cum că-şi asumă tot trecutul, ne arată un om care cam ştie ce-l aşteaptă şi ce are de făcut în continuare.

De scăpat e greu de crezut că mai are şanse dar ceea ce poate decide liber e preţul la care se va vinde de-acum justiţiei. Acest lucru cu siguranţă îi îngrijorează pe foarte mulţi dintre şmecherii care au condus România din 1989 încoace, inclusiv pe cei care o conduc în prezent. De aceea cred că problema supravieţuirii sale fizice e una de interes naţional. Cătălin Voicu trebuie protejat în cel mai înalt grad. Sănătatea sa trebuie să fie de prioritate zero şi protecţia sa aşijderea.

Dacă Voicu moare ia cu el în mormânt prea multe secrete despre mizeria din România. E un seif care trebuie deschis dacă vrem să asanăm măcar în parte clasa politică şi nu numai. Nu strică aici şi puţină paranoia. Lui Cătălin Voicu îi doresc deja mulţi moartea. Să nu-i lăsăm să i-o şi facă posibilă. Nu ştiu cum, dar miza e atât de importantă încât ne putem gândi la orice metodă.

Raul Zan

×
Subiecte în articol: Catalin Voicu Raul Zan
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close