3 milioane euro datorii la PNL, 700.000 doar la Patriciu. Antonescu: Partidul să plătească. N-o să caut eu bani!

14 Apr 2010   •   11:59
3 milioane euro datorii la PNL, 700.000 doar la Patriciu. Antonescu: Partidul să plătească. N-o să caut eu bani!
Crin Antonescu

PNL are datorii de circa 3 milioane de euro, scrie cotidianul "Gândul", citându-l pe secretarul general adjunct Ion Brad, însărcinat cu finanţele partidului. liberalul a confirmat că formaţiunea are datorii de aproximativ 12,7 milioane lei, "datorii istorice", restanţe din campaniile electorale precedente. Printre creditori se află însuşi omul de afaceri Dinu Patriciu, căruia partidul îi este dator cu 700.000 de euro. 90% din actualele datorii au fost contractate însă în timpul ultimei campanii prezidenţiale. Liderul PNL, Crin Antonescu recunoaşte că a contribuit la creşterea cuantumului acestor restanţe, dar pasează responsabilitatea la partid, reclamând deficienţele organizatorice ale sistemului intern de cotizaţii care nu permite adunarea eficace a acestor sume.

Conducerea liberală a discutat, în ultimele şedinţe de partid, despre datoriile din campanie, dar şi despre cele istorice, de la alegerile din 2008. Soluţia găsită a fost că fiecare organizaţie să contribuie în medie 1.000 de euro lunar la puşculiţa de partid în funcţie de anumite criterii: cele mai bogate, cu primari şi viceprimari de municipii, cele cu preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene vor plăti mai mult, iar cele mai sărace vor contribui cu sume sub baremul de 1.000 de euro. În aceste condiţii, cele 3 milioane de euro ar putea fi plătite în şase ani, remarcă Gândul, deşi conducerea partidului speră să scape de creditori până la următoarele alegeri din 2012.
Cotidianul mai notează că aproape 700.000 de euro reprezintă datorii către Dinu Patriciu. Secretarul general adjunct Ion Brad, care se ocupă de finanţele partidului, a confirmat că PNL are datorii de aproximativ 12,7 milioane lei (3,1 milioane de euro) "datorii istorice", adică restanţe din campaniile electorale precedente.
Totuşi, "din acestea, peste 90 la sută sunt datorii din ultima campanie electorală", a declarat Brad.
El a precizat că sumele cele mai mari trebuie achitate pentru tipărituri şi materiale promoţionale - pixuri, brichete, lanterne, pături - şi firmei care s-a ocupat de organizarea evenimentelor electorale, Odyssey, a lui Dinu Patriciu. "Este cam al treilea creditor, avem să le dăm în jur de 2,7 milioane lei", a arătat secretarul general adjunct.
Referitor la informaţia vehiculată printre liderii PNL, potrivit căreia Patriciu ar fi ameninţat că va bloca în justiţie conturile partidului dacă nu i se va plăti datoria, Brad a spus: "Mie, personal, nu mi-a comunicat, dar am auzit că ar fi fost discuţii în care se punea problema ca ei (Odyssey - n.red.) să meargă pe cale legală".
El a adăugat că partidul este decis să-şi plătească datoriile până la alegerile următoare, din 2012: "Sper ca următoarele alegeri să nu ne prindă cu datorii, să le plătim eşalonat şi cei cărora le datorăm bani să înţeleagă că e mai bine să le primească eşalonat decât să nu primească nimic".

Preşedintele Crin Antonescu recunoaşte că PNL are datorii mari, "de ordinul a 2-3 milioane de euro".
"Sunt datoriile partidului şi partidul trebuie să le plătească. N-o să mă duc eu prin oraş să caut bani! (...) Acest regim al cotizaţiilor ascunde probleme organizatorice. Dacă nu poţi să strângi cotizaţia de la fiecare membru înseamnă că nu ajungi măcar comunicaţional la fiecare membru", a declarat el.

Întrebat dacă datoriile cele mai mari sunt către firma lui Patriciu, preşedintele liberal a negat: "Nu cred că sunt majoritare datoriile către el. Ştiu că avem şi acolo".
Antena3.ro

Parteneri
x close