Antena 3 CNN Politică Acord PNL-PSD-PD pe votul uninominal

Acord PNL-PSD-PD pe votul uninominal

Acord PNL-PSD-PD pe votul uninominal
23 Mai 2007   •   14:57

PNL, PD şi PSD au căzut la pace în privinţa votului uninominal. Preşedintele Comisiei parlamentare comune pentru elaborarea Codului Electorat a anunţat miercuri că reprezentanţii acestor partide s-au întâlnit ieri la sediul Pro Democraţia şi au decis să susţină în parlament votul uninominal. În perioada următoare specialiştii vor citi proiectul şi vor face corecţiile necesare. Cel mai probabil el ar putea trece de Senat până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

Proiectul legii privind votul uninominal se apropie de materializare. Mihai Voicu, preşedintele Comisiei parlamentare privind Codul Electoral, a anunţat constituirea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea acestei legi. Cele trei partide care vor alcătui, atât în Comisie, cât şi în Parlament, majoritatea necesară promovării votului uninominal sunt PNL, PD şi PSD. Dar lista nu este închisă, orice alte formaţiuni politice putând susţine proiectul.

Voicu a spus că pentru a da greutate proiectului, acesta va fi depus în Parlament ca iniţiativă a unor partide şi fi semnat de liderii formaţiunilor politice. Liberalul nu a putut preciza cu exactitate calendarul pe care îl va urma roiectul de lege, dar s-a arătat optimist cel puţin în ceea ce priveşte activitatea din Senat.

Detaliile tehnice vor fi discutate săptămâna viitoare, iar proiectul de lege va fi depus în Parlament cel târziu la începutul lunii iunie. În prezent, la Parlament sunt depuse 18 proiecte de lege privind introducerea votului uninominal, dintre care cele mai importante erau cel depus de PNL, având la baza proiectul Asociaţiei Pro-Democratia, şi cel al PSD.

Şi preşedintele suspendat Traian Băsescu anunţase că una dintre priorităţile sale constă în iniţierea unui referendum pentru votul uninominal, în cazul în care, în decurs de o lună, Legislativul nu se va mobiliza pentru adoptarea Codului Electoral.

Singurele formaţiuni politice parlamentare care au declarat că nu susţin votul uninominal sunt UDMR şi PRM.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close