Antena 3 CNN Politică O șansă în plus pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Ce au de făcut cele două țări

O șansă în plus pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Ce au de făcut cele două țări

Așteptarea ar putea lua sfârșit. România și Bulgaria au o șansă de a intra în spațiul Schengen. Cele două țări au de îndeplinit o singură misiune.

O șansă în plus pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Ce au de făcut cele două țări
Sursa foto: Profimedia Images
de Alexandra Axinia    |    22 Iun 2023   •   13:32

Oficiali de la Bruxelles au declarat pentru Euractiv că instituțiile europene se pregătesc să primească cele două ţări în Spațiul Schengen în acest an. Ambele ar putea circula liber, fără vize, în spațiul aerian începând din octombrie, iar controalele de la frontierele terestre ar putea fi eliminate până la 1 ianuarie 2024. 

România și Bulgaria vor putea intra în spațiului Schengen dacă continuă eforturile de combatere a migrației ilegale. Ambele au primit ajutor financiar pentru proiecte de gestionare a frontierelor.

În ceea ce privește România, noul prim-ministru Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul săptămânii, un plan menit să convingă Austria să voteze favorabil pentru alăturarea ţării la Spațiul Schengen.

Reamintim faptul că în decembrie 2022 aderarea României la zona Schengen a fost oprită de Austria. 

Citește și: Marcel Ciolacu vorbeşte de "o scădere garantată a prețului la unele alimente de bază"

În plus, Comisia Europeană salută progresele înregistrate în ultimele trei luni de ambele țări în domeniile azilului și returnării imigranților ilegali, gestionării frontierelor și cooperării internaționale – progrese care ar trebui să atenueze temerile Austriei că Sofia și Bucureștiul nu fac suficient pentru înregistrarea migranților ilegali.

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close