x close

Comisia Juridică a Senatului a respins OUG-ul Guvernului Orban pentru anticipate

de A.M.P    |    18 Feb 2020   •   14:00
Comisia Juridică a Senatului a respins OUG-ul Guvernului Orban pentru anticipate 482 Foto: Gov.ro

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Orban privind organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen a fost respinsă de Comisia juridică a Senatului.

Comisia a adoptat un amendament propus de UDMR prin care a fost modificat titlul actului normativ din "proiect pentru aprobarea OUG" în "proiect pentru respingerea OUG".

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a propus un raport de admitere a actului normativ de respingere a ordonanţei, "având în vedere avizul negativ al Consiliului Legislativ". Raportul a fost adoptat cu opt voturi "pentru" şi trei "împotrivă".

"În preambulul acestei ordonanţe se spune aşa: 'având în vedere criza politică actuală', 'întrucât dizolvarea Parlamentului subîntinde o urgenţă proprie dată de necesitatea reinstituirii acestuia ca organ reprezentativ suprem al poporului român şi unică autoritate legiuitoare'. Eu vă rog să observaţi că în preambulul acestei OUG se fac afirmaţii neconforme cu realitatea, mai degrabă politicianiste. Dacă ştiţi să se fi dizolvat Parlamentul, eu sunt de acord", a afirmat Nicolae.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a explicat că motivarea raportului pentru respingerea OUG ţine de "matematica parlamentară" şi nu de avizul Consiliului Legislativ.

Proiectul de respingere a ordonanţei urmează să fie dezbătut şi votat în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Actul normativ iniţiat de Guvern prevede, printre altele, trei zile de vot în diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora şi posibilitatea de a vota la orice secţie. Ordonanţa reduce unele termene - termenul prevăzut pentru anunţarea datei alegerilor după dizolvarea Parlamentului este de 50 de zile, iar acest anunţ poate fi făcut în termen de cinci zile de la dizolvarea Legislativului

Sursă: Agerpres
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati