x close

Amendamente: Frunda propune îngheţarea pensiilor până la sfârşitul anului 2010

04 Iun 2010   •   12:09
Amendamente: Frunda propune îngheţarea pensiilor până la sfârşitul anului 2010 Gyorgy Frunda

Parlamentarii UDMR au început să depună amendamente la proiectele de lege pe care guvernul îşi va angaja răspunderea luni, 7 iunie. Ei mai speră încă să blocheze reducerea pensilor cu 15% aşa cum intenţionează Executivul Boc. Senatorul Gyorgy Frunda a amendat cele două proiecte de lege care vor fi asumate de Guvern, propunând îngheţarea pensiilor până la 31 decembrie 2011 şi eliminarea reducerilor bugetului pentru achiziţionarea de medicamente, proteze si orteze.

În cazul proiectului care vizează şi recalcularea pensiilor speciale, Frunda propune îngheţarea pensiilor până la 31 decembrie 2011, întrucât consideră că prin această măsură s-ar economisi mai mult decât dacă s-ar adopta proiectul de lege propus de Guvern.

În opinia lui Frunda, dacă se va merge pe soluţia Guvernului, numeroase acţiuni în justiţie vor fi soluţionate în favoarea pensionarilor.

"Aceasta deoarece diminuarea pensiei, a unui drept de proprietate, nu poate fi realizată nici măcar în condiţiile prevăzute de art. 53 din Constituţie referitor la restrângerea unor drepturi sau libertăţi. Mai mult decât atât, adoptarea unei asemenea reglementari s-ar traduce prin instituţia naţionalizării sau cea a exproprierii, ceea ce nu este normal într-un stat de drept şi ar fi total neconstituţională încălcându-se principiul respectării dreptului de proprietate, principiul dreptului câştigat precum cel al neretroactivităţii legii", se arată într-un comunicat semnat de senatorul Uniunii.

Funda aminteşte că alineatul 1 al articolului 44 din Constituţie garantează dreptul de proprietate, iar potrivit articolului 14 din Convenţia pentru interzicerea discriminării şi articolului 1 din Protocolul 1 referitor la protecţia proprietăţii, Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Buchen versus Cehia, susţine "noţiunea de bun înglobează orice interes al unei persoane de drept privat ce are valoare economică, astfel încât dreptul la pensie şi, evident, dreptul la salariu sunt asimilate dreptului de proprietate".

"După cum se poate observa, atât Constituţia României cât si Curtea Europeană a Drepturilor Omului garantează un drept de proprietate. În cazul acestui proiect, pensia, după cum reiese din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, este asimilată dreptului de proprietate. Totodată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Letonia în anul 2007 în cauza Akdeejeva versus Letonia şi a obligat-o la despăgubiri, stabilind că a fost încălcat articolul 6 din Convenţia drepturilor omului şi articolul 1 din Protocolul 1, în cazul în care se procedează la recalcularea în minus a pensiei, dat fiind că este vorba despre un drept câştigat", reaminteşte Frunda o serie de precedente în materie existente la nivel internaţional.

El invocă şi Decizia Curţii Constituţionale 120/2007 în care se specifică faptul că "în cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere dreptului câştigat anterior".

Senatorul a venit şi cu o serie de amendamente în cazul celui cde-al doilea proiect de lege vizat de asumarea Guvernului.

Cel mai imoportant amendament vizează eliminarea articolului 2 din proiectul de lege, referitor la diminuarea cu 25 % a bugetului alocat pentru achiziţionarea de medicamente, proteze şi orteze.
Totodată, Frunda a amendat şi articolul 9, pentru eliminarea diminuării indemnizaţiei însoţitorului persoanei cu handicap, întrucât consideră că persoanele cu dizabilităţi trebuie respectate şi protejate.

"Indemnizaţia însoţitorului unei persoane cu dizabilităţi este foarte mică şi nu permite traiul unei persoane care are în grijă o persoană cu nevoi speciale, ţinând cont de preţurile actuale şi de lipsa persoanelor care să asigure asistenţa", susţine Frunda.

Antena3.ro

Citeşte mai multe despre:

UDMR legi asumare austeritate pensii
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati