Antena 3 CNN Politică Antonescu, Băsescu şi Geoană se vor înfrunta vineri la Parlament, la ora 19.00

Antonescu, Băsescu şi Geoană se vor înfrunta vineri la Parlament, la ora 19.00

Antonescu, Băsescu şi Geoană se vor înfrunta vineri la Parlament, la ora 19.00
Sursa foto: dezbatere
19 Noi 2009   •   12:28

Institutul de Politici Publice va organiza vineri, la ora 19.00, o dezbatere între candidaţii clasaţi pe primele trei locuri în sondaje. Moderatorul confruntării de vineri, de la Palatul Parlamentului va fi Robert Turcescu, a anunţat consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu.

Întâlnirea va dura două ore şi va fi structurată pe o serie de confruntări faţă în faţă între candidaţi, urmate de o masă rotundă dedicată discuţiei pe nouă teme principale ce va fi pigmentată şi cu întrebări din partea reprezentanţilor presei care vor fi prezenţi la această confruntare. Fiecare candidat va putea să beneficieze de prezenţa a cel mult 25 de susţinători. Printre temele convenite se numără agricultura, sănătatea, educaţia până la asanarea morală a societăţii româneşti.

IPP a fost unul din ONG-urile pe care echipa PDL l-a tot propus ieri în timpul negocierilor cu celelalte staff-uri ca posibil organizator al confruntării electorale, fiins însă respins ferm de către social-democratul Viorel Hrebenciuc ca o organizaţie prea apropiată de Traian Băsescu şi de democrat-liberali.

Lăzăroiu a explicat că dezbaterea de campanie se va desfăşura în format cu primii trei candidaţi plasaţi în sondaje, Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Crin Antonescu.

"Asta nu înseamnă niciun fel de exclusivitate, invitaţia este pentru toate televiziunile, presa scrisă", a mai spus Lăzăroiu.



Potrivit consilierului prezidenţial, staff-ul de campanie al PSD nu a dorit să participe la discuţii. "Am înţeles din declaraţiile lor că acceptă orice fel de format", a adăugat Lăzăroiu, precizând că îi anunţă pe această cale despre deciziile luate în privinţa organizării dezbaterii.

Cât despre o confirmare din partea lui Mircea Geoană că va participa la dezbaterea de vineri, Lăzăroiu a spus: "Nu există o confirmare oficială, există doar o declaraţie a purtătorului de cuvânt care a spus că va participa la orice dezbateri şi nu au mai venit la negocieri pentru că acceptă orice fel de condiţii".

Democrat-liberalul a avertizat că dezbaterea se va ţine chiar dacă Mircea Geoană va refuza invitaţia IPP, în format de doi candidaţi, cu Traian Băsescu şi Crin Antonescu.

În replică, purtătorul de cuvânt al campanie prezidenţiale a PSD, Victor Ponta susţine că liderul social-democrat va participa la înfruntare în termenii propuşi de PDL.

"De marţi, cei de la PDL ne-au tot spus că vor să facă dezbaterea cu institutul lor, cu IPP. Mergem. Mergem unde vrea domnul Lăzăroiu, cu cine vrea domnul Lăzăroiu", a spus Ponta.

El a ironizat negocierile "democratice" purtate de staff-urile PDL şi PNL în cursul zilei de joi, în condiţiile în care s-a agreat ca dezbaterea să fie organizată de IPP, aşa cum solicitase PDL de la început.

"Salutăm aceste negocieri democratice. Oricum, cred că, din ţara asta, numai negociatorii PDL nu au înţeles ce s-a întâmplat", a subliniat Ponta.

Doar două din cele trei staff-uri ale principalilor trei candidaţi prezidenţiali s-au întrunit joi, la prânz, pentru a relua discuţiile pe tema organizării unei dezbateri electorale care să aibă loc vineri, în ultima zi a campaniei pentru turul întâi al alegerilor. Surse social-democrate susţin că după eşecul tratativelor de ieri, echipa lui Viorel Hrebenciuc a refuzat să se mai prezinte la consultările de astăzi pe motiv că modul în care s-au derulat ieri negocierile ar fi demonstrat că nu mai e nimic de discutat. Poziţia PSD a fost confirmată şi de Cosmin Guşă, care a adăugat însă că Mircea Geoană va participa la dezbateri dacă va primi invitaţii oficiale.

Staff-ul PDL a venit la întâlnirea de astăzi cu mandat de a obţine din partea liberalilor lui Crin Antonescu, dar şi a social-democraţilor lui Mircea Geoană acceptul pentru participarea la o confruntare electorală în cadrul unei emisiuni televizate. Conform unor surse democrat-liberale, emisiunea ar urma să fie găzduită de B1 TV sau de alt post de televiziune, cu excepţia TVR, Realitatea Tv sau Antena3. O altă variantă de lucru ar viza o dezbatere deschisă, vineri, la Palatul Parlamentului, care ar urma să fie transmisă de mass-media. În timpul negocierilor cu liberalii s-a optat pentru Palatul Parlamentului ca locaţie, Robert Turcescu ca moderator şi Institutul pentru Politici Publice ca organizator.

Dealtfel, varianta unei dezbateri la un post de televiziune agreat de PDL avea puţine şanse de reuşită. După anularea dezbaterii la TVR, miercuri seară, staff-urile a patru candidaţi prezidenţiali au încercat să organizeze o confruntare televizată în aceeaşi zi, dar propunerea susţinută de PDL, cea a mutării dezbaterii la B1 TV, nu a întrunit asentimentul celorlalţi concurenţi consultaţi. La B1 TV au fost totuşi prezenţi la dezbatere consilierii lui Băsescu, Sorin Oprescu şi Crin Antonescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: dezbatere confruntare
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close