Antena 3 CNN Politică Băsescu: Am înşelat UE cu "bileţelul"

Băsescu: Am înşelat UE cu "bileţelul"

Băsescu: Am înşelat UE cu "bileţelul"
16 Mai 2007   •   07:49
Declaraţiile lui Băsescu în VIDEO NEWS/Politică - Preşedintele suspendat Traian Băsescu a afirmat marţi seară că a înşelat Uniunea Europeană, atunci când a ascuns bileţelul lui Călin Popescu Tăriceanu, prin care acesta intervenea pentru Dinu Patriciu. Pe de altă parte, Băsescu a declarat că are convingerea că, în eventualitatea în care va câştiga referendumul din 19 mai, va reuşi o negociere cu o majoritate parlamentară ?pentru priorităţile României?.

Şeful ales al statului a precizat că a decis să nu dea publicităţii bileţelul premierului pentru a nu provoca un scandal internaţional care ar fi pus în pericol şansele aderării României la Uniunea Europeană.

Preşedintele suspendat a adăugat un nume pe lista aşa-numiţilor ?oligarhi?: omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

Promite negocieri cu partidele parlamentare
Băsescu a anunţat că, în cazul în care va câştiga referendumul din 19 mai, va chema partidele parlamentare la Cotroceni pentru a vedea dacă propunerile sale pot fi susţinute şi adoptate în Parlament.

?Eu nu mă pregătesc să umilesc sistemul politic?, a explicat Băsescu. ?Îl voi chema să respectăm împreună votul popular şi îl voi chema la una din două soluţii: eu nu am o majoritate parlamentară, susţinerea PD şi PLD nu e suficientă. Vă propun, Guvern şi majoritate parlamentară, să punem priorităţile României pe agendă şi să le realizăm ori până la alegerile viitoare, ori într-un interval convenit cu mine?.

Nu-şi aminteşte dacă a votat la suspendarea lui Iliescu
În acelaşi interviu, Traian Băsescu spunea că nu-şi aminteşte să fi fost în Parlament la şedinţa din 1994 când s-a votat propunerea de suspendare din funcţie a lui Ion Iliescu. Fostul preşedinte îl contrazice însă pe Băsescu şi susţine că acesta a fost chiar unul dintre iniţiatorii propunerii. Mărturie stă semnătura lui Traian Băsescu care apare pe documentul publicat de ?Jurnalul Naţional?.

?Nici nu ştiu dacă am fost în Parlament, habar n-am!?, a spus Băsescu, întrebat cum a votat în şedinţa Parlamentului în care s-a discutat propunerea de suspendare a lui Ion Iliescu, în anul 1994, şi dacă parlamentarii care au votat în favoarea suspendării lui pot fi numiţi ?parlamentari-mineri?, aşa cum i-a numit el pe cei 322 care au votat pentru suspendarea sa.

Iliescu: Băsescu a fost printre iniţiatorii suspendării mele
Fostul preşedinte Ion Iliescu îl contrazice însă pe Traian Băsescu. Iliescu susţine că preşedintele suspendat a făcut parte din grupul semnatarilor propunerii de suspendare a sa din funcţie, în 1994. Dar, a subliniat fostul şef al statului, nimeni nu i-a jignit atunci pe parlamentarii care au votat în favoarea suspendării sale şi nu i-a acuzat că ar fi pus la cale un puci.

Iliescu a menţionat că, în cazul său, Curtea Constituţională a dat un ?aviz clar negativ? la propunerea de suspendare a sa din funcţie şi a precizat că el a luat în considerare Parlamentul şi a trimis un punct de vedere scris la propunerea de suspendare, propunere care a fost respinsă de Parlament.

Băsescu: ?Voi avea o discuţie lămuritoare cu Ion Iliescu?
Pe de altă parte, Traian Băsescu a anunţat că îl va invita pe Ion Iliescu la o discuţie lămuritoare. La finele unei întregi perioade de acuze aruncate între cei doi - acuze ce au culminat cu dezvăluirea lui Băsescu potrivit căreia Iliescu va fi acuzat de genocid -, şeful suspendat al statului a declarat: ?Chiar cred că o să am această iniţiativă cu foştii şefi de stat, ca să nu ne mai lăsăm antrenaţi în chestiuni care ţin de partide. Până la urmă, funcţia de şef de stat trebuie respectată?.

În ceea ce priveşte rezultatul referendumului, Băsescu este de părere că o eventuală victorie în ceea ce îl priveşte echivalează cu victoria sa împotriva sistemului politic. Cu toate astea, confruntarea nu se dă cu tot Parlamentul, ci doar cu cei 322, a subliniat şeful suspendat al statului. ?Am vorbit doar de cei 322, pentru că nu puteam fi ostil instituţiei Parlamentului?. Şi din aceşti 322 de parlamentari, puţini au calitatea de a fi oligarhi, ?foarte mulţi sunt doar dependenţi de comanda oligarhilor şi au executat ordinele şefilor de partid?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Înregistrarea cu omul lui Coldea care susține că și-ar da viața pentru generali
x close