Antena 3 CNN Politică Băsescu avertizează Parlamentul

Băsescu avertizează Parlamentul

Băsescu avertizează Parlamentul
18 Apr 2007   •   17:49

Preşedintele Traian Băsescu a ieşit cu o declaraţie la Palatul Cotroceni, unde a precizat că nu se va prezenta joi în Parlament, la votul dat pe problema suspendării şefului statului. ?Mâine nu am de ce să merg în Parlament. Preşedintele României poate fi suspendat pentru încălcarea Constituţiei sau pentru înaltă trădare, în rest, pentru decizii politice ale liderilor de partide politice deranjaţi, preşedintele României nu se prezintă în Parlament?. Şeful statului a transmis şi un avertisment extrem de dur către liderii politici şi către populaţie: ?eventuala suspendare prin abuz va avea efecte greu de evaluat pentru România. În condiţiile în care avem un Guvern cu o susţinere de numai 20% şi un preşedinte suspendat abuziv, există riscul ca urmările actului de mâine să fie în responsabilitatea totală a celor care au iniţiat demersul şi a celor care au susţinut demersul?.

Traian Băsescu: Fac apel public la luciditatea liderilor politici
?În condiţiile în care Curtea Constituţională a dat aviz negativ pe proiectul întocmit de Comisia Voiculescu, fac un apel public la luciditatea liderilor politici?, a declarat Traian Băsescu. Preşedintele a precizat că ceea ce se ascunde în spatele acestor contestaţii este faptul că timp de 2 ani şi jumătate ?am arătat care sunt problemele, am vorbit despre realităţile justiţiei şi ale corupţiei din România?. Traian Băsescu a dat asigurări că în situaţia în care Curtea Constituţională ar fi constatat o singură încălcare, imediat după consultare ?aş fi mers să cer scuze românilor?.

?Geoană este un om iresponsabil?
Şeful statului a atacat şi subiectul legat de declaraţiile liderului PSD. Mircea Geoană încearcă să discrediteze avizul Curţii Constituţionale pentru a justifica faptul că niciuna dintre acuzaţiile aduse de acesta nu au fost cuprinse în aviz, susţine preşedintele. Niciuna din acuzaţiile aduse de Mircea Geoană nu au fost întemeiate, şi de aceea nu au fost cuprinse în avizul Curţii. ?Geoană este un om iresponsabil?, a conchis Traian Băsescu.

Mircea Geoană a prezentat miercuri două bilete scrise de prim-adjunctul SRI, Florin Coldea, unde apar numele a trei magistraţi, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru. Potrivit lui Geoană, cu aceste materiale preşedintele i-ar fi şantajat pe judecători în obţinerea rezultatului dorit în problema suspendării. ?Am văzut vehiculate trei nume. Al domnului Predescu, al domnului Cochinescu şi al doamnei Aspasia Cojocariu. Vă asigur public, nu am vorbit cu aceşti oameni niciodată, de la iniţierea demersului de suspendare şi până acum?, a asigurat şeful statului.

?Geoană a avut atitudinea unui diversionist?
Mai mult, Băsescu a declarat că nu e ?cel de la care Curtea trebuie să accepte sau să aştepte scuze?. Şeful statului a explicat că Aspazia Cojocaru are un verdict de poliţie politică, motiv pentru care nu a participat la deliberare, iar de Cochinescu nu are nicio informaţie. ?Am cerut SRI azi să verifice dacă există vreun dosar al vreunui judecător al Curţii Constituţionale care să nu fi fost predat CNSAS?. Răspunsul a fost negativ, ori ?din aceste motive consider că Geoană a avut atitudinea unui diversionist utilizând o notiţă internă din SRI ca pe un document pe care a fost dispus să-l utilizeze într-o înscenare împotriva preşedintelui României?.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a terminat declaraţia printr-un apel la întreaga clasă politică: ?Fac un apel extrem de serios la liderii partidelor politice să aibă grijă unde aruncă România?.

Reacţii
Liderul PSD Mircea Geoană e de părere că Traian Băsescu şi-a susţinut ultimul discurs de la Palatul Cotroceni. În opinia liderului social-democrat, a fost ?discursul unui om disperat?, care reaminteşte de cel al dictatorului Nicolae Ceauşescu din 1989.

Emil Boc, liderul PD, a ieşit în apărarea lui Traian Băsescu, declarând că preşedintele nu răspunde politic în faţa Parlamentului, ci în faţa poporului. El a accentuat că, având în vedere avizul dat de Curtea Constituţională, întreaga răspundere politică pentru ce se va întâmpla cu România revine parlamentarilor care vor vota pentru suspendare.

Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat pe şeful statului de ipocrizie şi de legături ascunse cu SRI. ?Orice om poate face legătura între manipularea unor dosare şi cei care aveau interes?.

Pe de altă parte, liderul PC Dan Voiculescu este de părere că preşedintele este ?un om laş care sfidează democraţia şi nu are curaj să dea ochii cu parlamentarii?. ?Băsescu a înţeles că a ajuns la capăt, trebuie să meargă în istorie şi să-l judece aceasta?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Bilete de avion gratuite pentru copii, de la TAROM, de 1 iunie
x close