Antena 3 CNN Politică Băsescu cere un nou Guvern PD-PNL-PLD

Băsescu cere un nou Guvern PD-PNL-PLD

Băsescu cere un nou Guvern PD-PNL-PLD
05 Iun 2007   •   20:39
Preşedintele Traian Băsescu a chemat la consultări partidele politice precum şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale pentru a găsi o soluţie care să ducă la identificarea unui premier care să vină în Parlament cu un Guvern format din PNL, PD şi PLD. Invitaţia a fost făcută pentru vineri dimineaţă de la ora 10.00. Potrivit comunicatului trimis de Administraţia Prezidenţială, viitorului prim-ministru îi va reveni obligaţia de a negocia o majoritate parlamentară clar asumată. Şeful statului spune că o asemenea formulă respectă deopotrivă rezultatul scrutinului din 2004 şi opţiunea exprimată de cetăţenii României cu ocazia Referendumului de la 19 mai. Propunerea preşedintelui vine după consultările anterioare cu partidele politice, când a constatat că majoritatea acestora refuză organizarea de alegeri anticipate.

Reacţii:
Liberalii nu sunt dispuşi să renunţe la Călin Popescu Tăriceanu. Vicepreşedintele PNL, Teodor Meleşcanu, afirmă că este de neconceput ca liberalii să discute despre alte formule guvernamentale, în condiţiile în care există un Guvern care se bucură de încrederea Parlamentului.

Şi UDMR consideră că şansele unui Executiv format din PNL,PD şi PLD sunt foarte reduse. UDMR va răspunde invitaţiei adresate de preşedintele Traian Băsescu partidelor politice pentru consultări la Palatul Cotroceni, a declarat preşedintele UDMR, Marko Bela, precizând că este însă ?extrem de sceptic? cu privire la finalitatea acestor consultări.

Democraţii susţin propunerea lui Traian Băsescu, dar resping varianta ca Tăriceanu să rămână premier. Surse din PD afirmă chiar că partidul este de acord ca premierul să aparţină liberalilor. Aşa prevede de fapt protocolul Alianţei, care nu a fost anulat până acum prin hotărâre judecatorească, susţin aceleaşi surse. Reprezentanţii PLD se declară şi ei de acord cu ideea lui Traian Băsescu, dar pun aceeaşi condiţie: guvernul să nu fie condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Social democraţii spun că, cel mai probabil, vor participa la consultările iniţiate de Traian Băsescu, dar că vor lua o decizie în privinţa susţinerii unui guvern PNL, PD, PLD la sfârşitul acestei săptămâni.

Liderii PRM afirmă că nu vor merge nici de această dată la consultările cu preşedintele. Mai mult, ei spun că demersul preşedintelui este unul nedemocratic.

Partidul conservator cataloghează propunerea şefului statului ca fiind una care duce la o formulă a ruşinii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close