Antena 3 CNN Politică Băsescu: Copiii maghiari învaţă româna plângând! (VIDEO)

Băsescu: Copiii maghiari învaţă româna plângând! (VIDEO)

Băsescu: Copiii maghiari învaţă româna plângând! <font color=red>(VIDEO)</font>
14 Aug 2007   •   18:14

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut un discurs de o oră, în care a tras un semnal de alarmă asupra situaţiei locuitorilor din judeţele Harghita şi Covasna. Oamenii din aceste două zone au în comun sărăcia, a spus şeful statului. Ei sunt departe de a-şi permite lucrurile pe care şi le permit bucureştenii, iar puterea lor de cumpărare este mică. În aceste judeţe există un potenţial extraordinar, atât uman cât şi din punct de vedere al resurselor, dar nu sunt valorificate, în opinia lui Traian Băsescu. Harghita şi Covasna au potenţial turistic enorm, dar există o lipsă de atenţie din partea autorităţilor centrale faţă de această zonă a ţării.

Sunt foarte puţine locuri în ţară unde se lucrează ca în Covasna şi Harghita, iar oamenii sunt legaţi de muncă, a spus Băsescu. O problemă a acestor zone este necunoaşterea limbii române, iar copiii ar trebui să înveţe româna după metodologia unei limbi străine, în opinia preşedintelui. Manualele puse la dispoziţie nu îi ajută pe elevii în a căror familie se vorbeşte maghiară, ca limbă maternă, a spus Băsescu. Declaraţiile pe tema învăţării limbii române sunt profund demagogice, crede preşedintele. ?Copiii maghiari învaţă limba engleză cântând şi limba română plângând,? susţine Băsescu -

?S-a încercat acreditarea ideii că încerc să sparg UDMR-ul. Dar toate formaţunile maghiare vor merge împreună la alegeri?, a declarat Băsescu. UCM şi UDMR au dispute interne pentru dominaţie plan local, aşa cum s-a întâmplat la Odorheiul Secuiesc, în consiliul local, conform preşedintelui.

Românii şi maghiarii trăiesc foarte bine împreună în Covasna şi Harghita, conform lui Traian Băsescu. Ideile separatiste sunt numai în capul politicienilor şi al extremiştilor, crede preşedintele Băsescu. Cei care vând ideea naţionalismului deşănţat nu mai au nicio şansă să-i păcălească pe români, fie că sunt de etnie maghiară, a precizat şeful statului.

?Maghiarii au dreptul să-şi păstreze limba, cultura şi religia şi au dreptul la mai multă autonomie. Ţara are nevoie de descentralizare. Ceea ce noi numim descentralizare, maghiarii numesc autonomie,? a încheiat şeful statului.

Reacţii:
Jeno Szas, lider al UCM, a declarat că este mulţumit că preşedintele Băsescu cunoaşte acum situaţia maghiarilor din cele două zone.

Senatorul UDMR de Cluj Peter Eckstein Kovacs a replicat că UDMR-ul nu este responsabil de tot ce se întâmplă rău în Covasna şi Harghita.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că afirmaţiile preşedintelui ?nu sunt o noutate?. ?Din declaraţia preşedintelui Traian Băsescu am înţeles că vrea să le demonstreze secuilor că nu au nevoie de autonomie şi de UDMR. (...) Ştim cum gândeşte la adresa partidelor în general şi, în opinia lui, nici UDMR şi nici celelalte formaţiuni politice nu vor rezolva problemele cetăţenilor, ci el şi electoratul', a spus liderul UDMR.

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a declarat că se aştepta ?să se lege de UDMR?, după ce a atacat în discursul său PSD şi UDMR. "Traian Băsescu a făcut un joc politic ieftin pentru a obţine voturile secuilor la viitoarele alegeri?, a subliniat deputatul UDMR.

Anca Bundaru, Antena3.ro

×
Parteneri
Florin Piersic a ieşit de la Terapie Intensivă!
x close