Antena 3 CNN Politică Băsescu: Dacă pierd, mă duc acasă!

Băsescu: Dacă pierd, mă duc acasă!

Băsescu: Dacă pierd, mă duc acasă!
02 Mai 2007   •   18:38

Traian Băsescu se retrage din viaţa politică dacă va suferi o înfrângere la referendum! Într-o întâlnire cu jurnaliştii străini acreditaţi la Bucureşti, preşedintele suspendat s-a declarat însă convins că românii nu vor vota pentru demiterea sa. ?Dacă politicienii nu fac curăţenie, o vor face românii?, a declarat Traian Băsescu. ?Referendumul va fi un moment-cheie, care le va permite românilor să aleagă în ce Romînie vor să trăiască?, le-a spus Traian Băsescu ziariştilor străini acreditaţi la Bucureşti. Preşedintele suspendat este convins că va ieşi învingător pe 19 mai, dar va respecta decizia alegătorilor, indiferent care va fi. ?Dacă pierd, mă voi întoarce acasă la mine?, a declarat preşedintele suspendat care a adăugat ?Nu voi mai fi candidat, în caz de alegeri prezidentiale, de ce aş mai candida??.

Traian Băsescu are o explicaţie simplă pentru suspendarea sa : Nu a făcut parte din sistemul pus în funcţiune în perioada tranziţiei. Băsescu reclamă un control al oligarhilor asupra unei părţi a clasei politice. Preşedintele suspendat afirmă, în plus, că ostilitatea unei părţi importante a parlamentarilor se poate explica prin decizia sa de a deschide arhivele Securităţii şi de a garanta independenţa Justiţiei, care a pus capăt privilegiilor în faţa legii de care s-au bucurat mulţi aleşi şi responsabili politici.

Acuzat că s-a aflat la originea crizei politice care zguduie România de câteva luni, din cauza criticilor sale la adresa Parlamentului şi a Guvernului, Băsescu a asigurat că ?nu se va schimba?, în cazul în care va reveni la preşedinţie. Băsescu a recunoscut în faţa reprezentanţilor presei străine că o eventuală revenirea a sa la putere nu va soluţiona problemele politice ale ţării, în condiţiile unui guvern liberal minoritar, susţinut de opoziţia social-democrată.

El a explicat şi de ce a ameninţat cu demisia, în caz de suspendare: ?Mi-am anunţat demisia pentru că am primit informaţii că legea urma să fie modificată, pentru a-mi interzice să mă prezint la un scrutin prezidenţial anticipat?.

Băsescu a criticat decizia comisiei parlementare de a-i limita accesul la radio şi televiziunea publică, în cursul campaniei pentru referendum.

Declaraţiile preşedintelui suspendat au dat naştere unor reacţii împărţite în rândurile partidelor politice parlamentare. Conservatorii şi reprezentanţii UDMR sunt de părere că Traian Băsescu ar proceda corect dacă s-ar retrage din viaţa politică în cazul în care la referendum românii vor vota în favoarea destituirii lui. Liderii PRM nu mai cred în declaraţiile preşedintelui Băsescu şi spun că au devenit "imuni la minciunile acestuia, după ce şi-a încălcat cuvântul". Vicepreşedintele PD, Cristian Rădulescu, a ţinut să precizeze că preşedintele Traian Băsescu este susţinut de popor şi va câştiga, fără îndoială, referendumul.

URMĂRIŢI IMAGINI ŞI REACŢII LA DECLARAŢIA LUI TRAIAN BĂSESCU ÎN SECŢIUNEA VIDEO/NEWS

Antena 3

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close