Antena 3 CNN Politică Băsescu demisionează dacă e suspendat

Băsescu demisionează dacă e suspendat

Băsescu demisionează dacă e suspendat
12 Apr 2007   •   17:19

PreşedinteleTraian Băsescu le-a pregătit o nouă surpriză adversarilor săi politici. Într-un interviu pentru ?Cotidianul?, şeful statului anunţă că va demisiona, dacă Parlamentul îl va suspenda din funcţie. Nu o spune însă răspicat. Ci mai mult dă de înţeles că ar putea recurge la această măsură. Reacţia preşedintelui vine cu o săptămână înaintea votului din Parlament. ?Parlamentul nu trebuie supus riscului de a fi înfrânt de poporul român. De aceea, imediat după eventualul vot de suspendare, cei care au generat acest abuz trebuie scoşi în faţa electoratului. Imediat după vot, doar demisia mea ar fi cea care ne-ar pune pe toţi în faţa electoratului. Iar eu, ca preşedinte ales al românilor, vă asigur că mă voi prezenta cu responsabiliate în faţa cetăţenilor în această competiţie democratică?, a declarat Traian Băsescu.

Radu Berceanu: demisia ar pune în dificultate PSD şi PNL
Invitat în cadrul emisiunii ?Prima ediţie?, la Antena 3, democratul Radu Berceanu a declarat că dacă Traian Băsescu îşi va duce la îndeplinire acest proiect, atunci va pune într-o mare dificultate 2 partide: PNL şi PSD. ?Dacă PNL şi PSD nu-şi pun candidaţi, pot să se ducă acasă sa se culce, dacă îşi pun candidaţi pe Tăriceanu şi pe Geoană, atunci se ceartă?.

Cu toate astea, ?după părerea mea e târziu? pentru o asemenea demisie, a spus Berceanu. Momentul oportun pentru acest gest ar fi fost atunci când Tăriceanu a venit cu propunerea noului Guvern. ?Băsescu putea spune că nu doreşte să participe cu un Guvern atât de slab, trebuia să îşi depună atunci demisia şi să se întoarcă la electorat, care ştia foarte bine că Băsescu va fi un preşedinte jucător?.

Traian Băsescu a declarat pentru "Cotidianul": ?Pot concluziona că suspendarea a devenit un act politic fără o motivaţie constituţională. În această situaţie, un referendum cu privire la demiterea preşedintelui înseamnă o confruntare electorală între mine şi Parlament. Ori eu cred că Parlamentul ca instituţie trebuie protejat?.

Traian Băsescu spune că nu îi este teamă de o eventuală suspendare sau de un referendumul care l-ar pune în faţa electoratului. Şeful statului ia în calcul şi posibilitatea organizării simultane a alegerilor anticipate prezidenţiale şi a referendumului pentru vot uninominal. ?Până în ultima clipă, până când se află în funcţie, preşedintele poate emite decretul prin care să se organizeze referendumul pentru votul uninomonal şi poate chiar simultan cu eventualele alegerile pentru funcţia de preşedinte. În cazul în care această realitate se materializează, cu certitudine voi încerca să creez condiţii ca cei care s-au speriat până acum de alegeri să treacă prin alegeri?, mai spune preşedintele.

Traian Băsescu a lansat şi au atac dur la adresa Guvernului Tăriceanu 2 care în opinia sa continuă să fie afectat de corupţie. Şeful statului susţine că structura actualului Executiv a fost determinată de nişte oameni de afaceri extrem de influenţi.

În ceea ce priveşte acuzaţiile care i se aduc potrivit cărora a favorizat anumite companii, preşedintele Traian Băsescu le consideră total nejustificate. ?Dacă cineva utilizează numele meu, trebuie să meargă în faţa procurorului. Nu am autorizat pe nimeni să folosească numele meu pentru a obţine afaceri şi orice ministru sau demnitar care acceptă o astfel de rezolvare înseamnă că e corupt?.

Şeful statului a mai precizat că nu renunţă la ideea alegerilor anticipate pentru Parlament care, în opinia sa, nu vor mai putea fi amânate mult timp. ?Oricât a fost evitat de politicieni, votul popular vine implacabil?, a adăugat şeful statului.

Emil Boc: Hotărârea preşedintelui este corectă
Invitat în cadrul emisiunii ?Ştirea Zilei?, liderul PD, Emil Boc, a declarat că decizia preşedintelui Traian Băsescu de a demisiona dacă va fi suspendat este cât se poate de corectă în contextul politic actual. Politicienii români în afară de PD se agaţă de orice subterfugiu şi ?fug de alegeri pentru că le e frică de confruntarea cu poporul?, a subliniat preşedintele democraţilor. ?Traian Băsescu cere deci tranşarea situaţiei de către electorat, adică de cei care deţin puterea?. În această manieră, Tăriceanu şi Geoană nu se vor mai putea ascunde în spatele vorbelor, crede Boc, adăugând că ?decizia şefului statului este una raţională şi corectă?.

Liberalii se îndoiesc că preşedintele va demisiona
Vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti, a precizat pentru Antena 3 că liberalii nici nu s-au hotărât încă dacă vor vota pentru sau împotriva suspendării lui Traian Băsescu. ?E o fumigenă de la Cotroceni, sigur nu-şi dă demisia. Dacă ar demisiona, soarta e pecetluită pentru că ar recunoaşte că suspendarea e argumentată?, a declarat Haşotti.

Ce urmează?
Votul Parlamentului asupra suspendării din funcţie a preşedintelui va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Potrivit Constituţiei, dacă Traian Băsescu ar demisiona, un referendum în vederea suspendării sale ar deveni inutil. Legea prevede că, în asemenea situaţie, în termen de 3 luni Guvernul trebuie să organizeze alegeri prezidenţiale. În cazul în care Traian Băsescu le-ar câştiga, el ar începe un al doilea mandat de preşedinte.

Antena3.ro

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close