Antena 3 CNN Politică Băsescu e ţinut departe de Cotroceni

Băsescu e ţinut departe de Cotroceni

Băsescu e ţinut departe de Cotroceni
20 Apr 2007   •   11:15

Preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a prezentat un document care ar fi fost elaborat de ?coaliţia ad-hoc PNL, PSD, PRM, UDMR cu sprijinul PC? şi care pregăteşte o schimbare a legii electorale astfel încât lui Traian Băsescu să i se interzică o eventuală nouă candidatură la preşedinţie. ?Parlamentul a înfrânt temporar voinţa poporului român de a-şi alege liderul?, susţine Videanu, iar acum duşmanii săi politici pregătesc modificarea legii electorale.

Primarul Capitalei a amintit că ?s-a mai încercat o dată cu discuţiile privind legea lustraţiei când se voia să se interzică unui comandant de navă să poată candida?. Iar acum, 5 sau 6 laboaratoare lucrează la modificarea legii electorale. În documentul prezentat de Videanu se stipulează că un preşedinte suspendat de Parlament nu mai poate candida la alte alegeri prezidenţiale.

?Atragem atenţia public şi avertizăm asupra implicaţiilor de ordin politic pe care le poate avea acest demers?, a subliniat Videanu. Acesta crede că manevra nu este decât ?expresia fricii de electorat a partidelor care au amânat alegerile europarlamentare şi anticipate?.

Videanu a reconfirmat faptul că democraţii îl vor susţine pe Traian Băsescu la următoarele alegeri prezidenţiale.

În replică, Mircea Geoană a precizat că ?Videanu delirează. Nu avem niciun fel de intenţie să limităm drepturile electorale ale preşedintelui Băsescu de a candida?. Liderul PSD spune că singura situaţie în care Traian Băsescu nu va mai putea candida la preşedinţie este dacă va fi decăzut din drepturile politice.

Şi vicepreşedintele liberal Crin Antonescu spune că nu a existat şi nu există o astfel de iniţiativă. Antonescu spune că este doar un pretext al democraţilor, pentru faptul că preşedintele nu şi-a prezentat demisia.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a ţinut şi el să precizeze că legea în vigoare privind alegerea preşedintelui României nu conţine prevederi legate de eventuale alegeri prezidenţiale anticipate aşa încât ?este evident că documentul prezentat de Videanu este o făcătură?, pentru că nu poţi amenda o lege care nu se aplică. Aşa că dacă Traian Băsescu îşi va da demisia, lucru de care Olteanu se îndoieşte, Guvernul trebuie să facă alt proiect de lege care să stipuleze modul cum se vor organiza alegerile anticipate. ?Documentul arată teama democraţilor şi a lui Traian Băsescu care caută pretext să renunţe la demisie?.

Reacţie de la Guvern
O replică la declaraţiile lui Adriean Videanu a venit şi de la guvern. Secretarul general Ilie Bolojan a precizat că pe agenda de lucru a executivului nu se află modificarea legii electorale. Aceasta nu e nici în lucru sau pe circuitul de avizare.

DOCUMENTUL PREZENTAT DE VIDEANU (PDF)

Bogdana Boga, Antena3.ro

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close